Fryser du om fingrene om vinteren? Så læs med her.

Det er vinter og bidende koldt og det KAN være en kold fornøjelse at tage ud at kitesurfe. Specielt hænder, fødder og hoved kan være en udfordring at holde ordentlig varme.

Jeg synes personligt at hænderne er det største problem og jeg har gennem tiden forsøgt mig med alle mulige forskellige neopren handsker og luffer, f.eks. handsker med fem fingre, handsker med 3 finger (”lobster”), luffer uden finger og sågar luffer der er åbne i håndfladen. Og ingen af delene synes jeg er rigtig gode. Og jo tykkere handsker, jo mindre føling har man med baren, med det resultat man holder hårdere fat og ender med krampe i underarmene. Min favorit er faktisk de åbne luffer, fordi man kan få fingrene fri, man få heller ikke krampe. Men at sige de er varme, er en kraftig overdrivelse.

For at ødelægge oplevelsen endnu mere, så oplever jeg, at et par minutter efter jeg kommer i land og har sluppet baren, så gør mine hænder så nuller naller, at man har en fornemmelse af at de vil brække af hvis man støder dem ind i noget.

Så det er altså ikke andet end jammer og klage at holde hænderne varme under vintersurf. Eller er det?

Jeg faldt tilfældigt over et Facebook opslag af Peter Frank, hvor han fortæller om Lewis Hunting Response (eller Reaction) metoden.

Peter Frank er noget af en institution i dansk kitesurfing/wingsurfing så nærmere præsentation burde være overflødig. Men lad mig bare sige at Peter ALTID er på vandet og han er god til at post’e billeder fra sine sessioner. Og man vil hurtigt opdage at Peter sejler med markant mindre tøj end vi andre (det kom måske forkert ud, men følg ham på FB og se med dine egne øjne). Når vi andre stadig sejler i 6 mm dragt med støvler, er Peter allerede ved at smide sin sommerdragt og skifte til shorty.

Nå – anyway – Peter har lagt et opslag op om hvordan man kan snyde sin indre termostat til at holde varmen i hænderne, selv når det er p…koldt. Jeg har sakset hans opslag og gengiver det herunder i uredigeret form.

Håber I kan bruge ideen og tak til Peter for at gøre os alle lidt klogere.

Hvordan kan man holde varmen om vinteren, fødder og især hænder?

Jeg ved jeg har skrevet mange gange om det gennem årene, men det til trods møder man virkeligt mange, faktisk de fleste, der ikke ved hvordan man gør?

Klart, det drejer sig også om træning og kropskontrol og erfaring – så man bliver faktisk bedre og bedre til det med årene, kan forfine det til det ekstreme 👍

Der er mange vigtige ting man skal/kan gøre – når man kan dem tænker man nærmest ikke over det, GØR det bare, og det må blive i en anden beskrivelse, men det basale, det det hele drejer sig om for at undgå at syre til, og undgå at fryse fingrene, er LHR 🙂

Her gentaget fra et gammelt skriv jeg lavede for mange år siden da mest windsurf, og gentaget mange gange siden, det er klart mest interessant for windsurfere og wingfoilere hvor man ikke bruger trapetz og lukker blodomløb/fingrene sammen, men for kitefoilere  og SUPere kan det også fungere, dog er det ikke heeelt så kritisk da man ikke lukker blodomløbet i samme grad.

LHR også kaldt Lewis Hunting Response (eller Reaction) 🙂

Det er gået op for mig, at selv efter så mange år hvor jeg har beskrevet det igen og igen, er der mange der siger “Hvordan KAN du dog gøre det???”

Så den kommer een gang til her – det er basalt teknikken til at undgå at fryse hænder/fingre når koldt !

Lad mig forklare, bliver langt:

Det mange oplever når de sejler hvor det er koldt, er at de tager handsker på, tager på vandet, og sejler måske en lille times tid, eller mindre.

Nu begynder de at blive en aaaanelse følelsesløse i fingrene, og går måske måske ikke ind.

Nu sker der det – at i løbet af højst 5 minutter begynder fingrene at dunke og føles som det brænder, og man har lyst til at skrige af smerte 😠

Sejler man FOR længe, især windsurfing, så kan det blive så slemt at man kaster op når man går i land, en naturlig reaktion mange af os har prøvet før vi lærte at gøre det “rigtigt” 😛

Okay, DET var ikke en rar oplevelse, og nu gør de fleste så een af to muligheder:

1. Holder op med at sejle når virkelig koldt.

2. Tager tykkere handsker på.

Okay, tykkere handsker næste gang – og hvad sker der nu ?

Jo, man kan sejle lidt længere, før man havner i præcist samme scenarie med pis..kolde smertende fingre – men det kommer først noget senere 😉

Til gengæld slås man nu med syre i underarmene, fordi det er SKOD at holde på bommen med ekstremt tykke handsker 🙁

Nå, skod med skod på – man har fået mere syre og bliver hurtigere træt, OG man får stadig av av kolde fingre 😠

Det betyder at mange stopper og sejler simpelthen ikke når det er koldt 😮

Hvilket er synd og skam, hvis det kun er fordi de ikke kender LHR effekten/teknikken ?

Den er opkaldt efter Lewis der fandt ud af det i 1930, og man har undersøgt det nøje senere, han gjorde det ifm at soldaterne kunne bruge fingrene på geværerne i vinterkrig.

Men tidligere har der været skrevet ufatteligt lidt om det – og er der egentlig heller ikke i dag, da mange fejlagtigt ser det som noget der kan gå “galt”.

Heldigvis har vi jo som surfere selv lært teknikken at kende i detaljer, og forfinet den til det ypperste – burde man lave forsøg med og skrive en afhandling om ? Naaah, livet er for kort til det – vi skal på vandet 😉

Det gælder både hænder og fødder, og reelt set andre ekstremiteter også, men lad mig forklare det med fingrene som vi kender, og hvordan det virker.

Fænomenet Lewis beskriver er, at udsættes hænder for kulde (og kulde er typisk alt under 15 grader), så vil blodkarrene lukke sig, for at “overleve” og bevare kroppens kernetemperatur, kroppens naturlige forsvar.

MEN, når den så opdager at hov, jeg fryser squ fingrene nu – så sker der efter måske et kvarters tid det, at blodkarrene vil udvide sig igen, og der kommer en burst/puls af blod ud i fingrene, dvs der sendes blod ud et øjeblik, og så lukkes der igen, og så et øjeblik blod ud igen, og der lukkes osv.

Man kan ikke mærke det selv overhovedet, altså den pulseren, der er ingen dunken eller noget – men betyder at nu får man varmen i hænderne, uden at kroppen taber ret meget varme – en win win !

Hvem der kan gøre dette, genetisk og miljø og træning og fysik osv – vil jeg ikke komme ind på her….

Juhu så lang så godt – MEN, når man surfer virker det ikke sådan 😑

Vi går ud på vandet, blodkarrene lukker sig pga kulden, og idet vi klemmer om bommen (eller kitebar eller wing eller pagaj) med fingrene, lukker vi ALT BLOD UDE, og reaktionen starter ikke/virker ikke – og vi får helt sindssygt ondt i fingrene bagefter i stedet, de bliver også koldere og koldere langsomt, mens ude…

Tager lang tid før vi opdager de er kolde, for med blodomløbet klemt næsten “væk”, føler man meget lidt/langsomt med fingrene.

Betyder at når man går ind fordi man endelig kan mærke noget ubehag/kulde – er det ALT for sent, og man får de voldsomme smerter.

Nå – hvad kan man så gøre ?

Jo, man går ud på vandet, og sejler 10min højst et kvarter ALLERFØRSTE gang man går ud.

Så går man ind, UANSET om man synes man har kolde fingre eller ej !

Man går i land, og hvis med en kite må man IKKE stå med baren i hånden, og som windsurfer giver det sig selv man lægger riggen fra sig.

Stå nu en 5 højst 10 minutters tid med armene nede langs siden, endnu bedre hvis man laver lidt med dem, justerer nedhal eller trimmer på noget – bruger fingrene til lidt “let” arbejde hvor de mest bare bevæges lidt.

Man kan også tage handskerne af faktisk, og på igen eller ej – men må man selv finde ud af hvad man har det bedst med.

VUPTI, så har man sat reaktionen igang !!! (y) (y) (y)

Øhh, hvad ???

Jo, du kan ikke mærke det når det sker eller er sket, og du har ikke haft kolde fingre eller ubehag overhovedet – men når du nu går ud på vandet næste gang, så vil denne pulserende blodtilstrømning bevirke at du oftest har varmen i fingrene resten af dagen, og kan sejle 7 timer hvis ellers du har energi til det, uden at fryse fingrene.

Helt modsat den normale reaktion, hvor mange må stoppe efter en lille time bare, eller mindre, pga kolde fingre.

Jeg anbefaler tynde handsker (men en smagssag) – virker langt bedre synes jeg og når man har lært at sætte denne LHR reaktion i gang, så fryser man ikke fingrene selv med helt tynde handsker – men har meget bedre fat og langt mere behageligt også, ingen syre :v

Der er en del detaljer, som at man må ikke stå på land for længe, man skal suge varme til sig i bilen inden, og være varmt klædt på mens man rigger til, i ekstreme situationer eller hvis man stadig er “LHR begynder” kan det være nødvendigt at gentage kickstarten af LHR et par gange i løbet af sin session, men hvis man har det for sjovt derude, så man sejler mere end et kvarters tid – så vil man opleve smerten når man går på land, MEN reaktionen virker stadig, man gør præcis det samme, bider den dog i sig og venter en 5min, og så er LHR i gang og man kan gå ud igen og måske sejle til det bliver mørkt uanset hvor sent.

Vil påstå at jeg har lært at beherske denne teknik godt (Wim Hof har kopieret mig kan jeg se nu…), og det er grunden til at jeg kan sejle med bare hænder nogle gange selv i frostvejr – og det er IKKE fordi jeg fryser dem (gør man det, vil man kun kunne sejle i begrænset tid – og DET er ikke sjovt at skulle stoppe jo…), men fordi jeg har lært og optrænet LHR.

Man kan også holde hænderne under vandet i et minut eller to, knytte hænder og åbne dem igen, inden man rigger og inden man går ud – måske starte reaktionen inden så man ikke behøver gå i land – men det finder man ud af med erfaringen 🙃

Når på vandet pumper kroppen varme rundt hele tiden, og musklerne genererer varme hele tiden fordi vi bevæger os i et væk – det er årsagen til at vi kan nogle ting som professorerne ikke forstår, og at vi samtidig lukker for blodomløbet pga baren – gør at klassisk Lewis viden er ikke så anvendelig at læse på – men hovedprincippet er det samme, bare tilpasset surfing, og har mange af os lært – skønt.

Klart, man skal passe på HVIS man sejler hvor langt ude og man risikerer lange svømmeture – at det kan være farligt at blive afkølet – men det gælder jo uanset hvad, lad være med det om vinteren er mit simple råd, sejl tæt på land 🙂

Og som sagt, selvom man er klædt på med varme handsker, er teknikken præcis lige så relevant – men desværre så få der er klar over det 🙁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.