Indrømmet – timingen for dette indlæg er ikke optimalt her lige på den anden side af jul. For indlægget kunne sagtens skabe nogle behov, som igen kunne have været konverteret til julegaveønsker. Så jeg burde have posted dette indlæg i december – sorry.
Det er en kendt sag, at de fleste mænd har en svaghed for gadgets. Og selvom man sagtens kan kitesurfe fint uden gadgets, så er det altså meget motiverende for de fleste, hvis man kan måle og vise sine ”bedrifter”. Og det kan man sagtens vha. forskellige gadgets.
Jeg gennemgår kort et lille udvalg af dem jeg kender, men det er langt fra en komplet oversigt, så tag det som en inspiration.
Flere af de fysiske gadgets kan bruges sammen med forskellige Apps og det er samspillet mellem gadget’en og App’en, der gør gadget spændende. De fleste gadgets har også et tilhørende ”community”. Altså et fællesskab, hvor man kan se andres resultater og på den måde måle sig med ligesindede. Og kan mænd konkurrere om noget, så gør de det!
I denne artikel fortæller jeg om 3 kategorier gadgets:
- Højdemålere
- Ure
- Action Kamera
Højdemålere
Når man når til det stadie hvor man begynder at hoppe, går der ikke længe, inden man begynder at interessere sig for hvor højt man kommer op i sine hop. Og til at måle det, findes der forskellige dimser.
WOO
Den ældste og mest kendte højdemåler er WOO.
WOO er en lille, blå føler der sættes fast på oversiden af dit board og som bl.a. registrerer højden på dine hop og hvor hårde dine landinger er. Det er basis funktionaliteten og nok den langt de fleste bruger mest. Men WOO’en kan også indstilles til at ”føle” på dine tricks og give dem en score alt efter antal rotationer etc. De to modes kaldes hhv. ”Big Air” mode og ”Freestyle” mode.

Selve WOO’en er ikke så meget værd, uden en APP, da der ikke er noget display på selve føleren. Så man bruger WOO’en sammen med en APP på sin telefon. Data overføres via bluetooth til telefonen og fra telefonen videre til WOO communitiet (”Cloud”). Det sker for mit vedkommende ikke ”live”, men først når jeg kommer i land og vælger at synkronisere data mellem WOO dimsen og telefonen.
Det vil altså sige, at i sin simpleste form så indsamler WOO dimsen data fra din session og du uploader dem efterfølgende. Men har du et Apple Watch kan du faktisk ”parre” dit ur med din WOO, så du mens du kiter, kan se højden på dine hop.
WOO App
Den tilhørende app til WOO giver dig dels adgang til at se dine egne data, dels til at se andres sessioner og der findes desuden et antal ”leaderboards”, hvor man kan se f.eks. en top 10 over højdespringere.
I gratisversionen af App’en kan du ikke se alle de data som WOO’en registrerer. Som udgangspunkt er det:
- Højde på de enkelte hop
- ”hangtime” på de enklete hop
- Impact ved hver landing, målt i antal G
- Hvor længe du var på vandet
- Forskellig statistik på ovenstående, f.eks. antal hop, samlet hangtime, samlet højde, højeste hop etc.
Hvis du synes ovenstående ikke er nok, er det muligt at abonnere på ”PRO” udgaven, hvor du får yderligere oplysninger. Jeg har ikke selv PRO abonnementet, så er lid i tvivl om hvad det giver ekstra, men du kan se hvem der har pro abonnementet i App’en (der står PRO ud for brugerens navn), så tjek det selv der.

Læs mere her: WOO Sports – Ride, Play, & Post on the Community for Action Sports Athletes
Surfr.
Filosofien bag Surfr. er, at stort set alle har en smartphone i dag, så hvorfor ikke lave en app, som gør telefonen i stand til at måle hophøje og alt muligt andet. På den måde skal du ikke ud at investere i en specifik gadget, men kan bruge det du allerede har.
Man kan anvende Surfr. i 3 forskellige ”modes”:
- Vha. en holder (en ”mount”) på overside af board
- I wetsuit mode, med telefonen i en pose inde i våddragten
- Vha. et ur og uden telefon. P.t. understøttes kun AppleWatch, men der arbejdes på at lave en Android version til Wear OS. Garmin er ikke med i planerne.

Jeg har endnu til gode at prøve Surfr. IRL, da jeg har en WOO. Men stod jeg og skulle vælge en løsning, ville jeg nok prøve Surfr. i wetsuite mode og se om det opfylder mine behov. Og har man et AppleWatch er det nærmest en no brainer.

Læs mere her: Surfr. – The ultimate kiteboarding app (thesurfr.app)
PIQ
Jeg nævner PIQ fordi jeg af og til ser folk der vil sælge en PIQ højdemåler. PIQ var tidligere en seriøs konkurrent til WOO, men pludselig lukkede hele deres community ned og det var ikke længere muligt at uploade sine sessioner. Det er muligt man kan bruge ”dimensen” som stand alone, hvor man selv kan se resultatet, men jeg tvivler. Så anbefalingen herfra er, at holde sig langt væk fra PIQ.
Ure
Jeg berørte jo allerede ure i forbindelse med højdemålere så yderligere begrundelse for at anvende ure i forbindelse med kitesurfing er næsten overflødig. Men hvis du i forvejen bruger andre træningsapps som f.eks. Strava, Relive eller lignende, vil du måske også have dine kitesessions ind i samme løsning. Og det kan gøres på mange forskellige måder og formentlig med mange forskellige ure.
Jeg må indrømme at jeg ikke selv har prøvet hverken AppleWatch eller et Wear OS ur. Mine erfaringer begrænser sig til et Garmin Instinct købt for 800 kr på DBA.
Men på trods af at mit ur absolut er i den billige ende, har det gennem flere år givet mig statistik om mine sessions, f.eks. dato og tid, distance, rute, gennemsnits hastighed og max hastighed for at nævne et par. Alle oplysningerne synkroniseres til Garmin Connect vha. telefonen og fra Garmin Connect ud til andre fitness løsninger som f.eks. Strava og Relive.
Jeg er sikker på de fleste smart watches kan tilsvarende og selvom jeg er glad for Garmin, skal man overveje andre ure hvis man vil kombinere det med højdemåling.
Jeg vil lige nævne ure af mærket Locosys. Dette ur bruges bl.a. af Bjørn Dunkerbeck (mangefoldig windsurf verdensmester), når han deltager i Luderitz Speed Challenge til at måle hastighed. Jeg tænker at kan han bruge det, så kan kitesurfere nok også.
Action kamera
De fleste af os vil gerne have nogle fede action billeder med os selv, når vi kitesurfer. Men hånden på hjertet – det kan være svært at find én fotograf der gider at stå i strid blæst og tage billeder af en, i bedste fald, middelgod kitesurfer. Og selvom du er så heldig at finde denne fotograf, så er det lige så sjældent at finde en, der kan finde ud af at tage billede af lige præcis den manøvre du synes er specielt fed.
Det er her action kameraet kommer ind i billedet. Og det kan bruges på rigtigt mange måder vha. diverse mounts.
Det mest kendte action kamera er naturligvis GoPro, som længe har sat standarden. Men jeg har nu med stor fornøjelse brugt billige ”GoPro kloner”. Og da jeg tabte et i bølgen blå, var jeg meget glad for det kun havde kostet små 500 kr. Det skal dog siges, at man kan få en lille ”redningsvest” til action kameraet – typisk en lille orange firkant du klistre bag på kamerahuset.
Jeg har mest brugt action kameraet monteret oppe i linerne, hvor det har peget ned på mig og boardet. Jeg synes videoclips af en selv, der forsøger et nyt trick, er guld værd. Når du er midt i et trick du endnu ikke mestre, er det en kæmpe hjælp at se sig selv mislykkes. Det er som regel let at se på video hvad man gør galt og der virker et action kamera til få hundrede kroner fint.
Uanset kamera, så er der til de fleste et væld af forskellige mounts. Du kan f.eks. montere kameraet på boardet eller på din hjelm. Men mange bruger en ”mouth mount”, hvor de altså surfer med kameraet i munden. Senest har i hvert fald Go Pro en stick, du kan montere f.eks. på ryggen af din trapez, så den filmer fremad. Og på magisk vis kan GoPro softwaren fjerne stick’en fra filmen, så man kunne tro du var blevet filmet med en tætfølgende drone.
Hvis du vil prøve at filme dig selv ved at montere et action kamera i linerne, skal du have en speciel line mount. Disse findes i forskellige udformninger og du skal være opmærksom på om linemount’en gør at din flagging line ikke kan flag’e ud, hvis du er nød til at release din quick release. Nogle af mounts’ene sidder fast i begge frontliner, så linerne kun kan flag’e ud op til mounten.