Dette blokindlæg adskiller sig lidt fra vores øvrige indlæg, i og med det er skrevet af en af vores trofaste, tilbagevendende kunder – både i vores kiterepair og vores kiteschool afdeling. Det er Morten Richard, som har skrevet en god “how to” artikel, om hvordan man skifter belægning på sin slidte bar. I disse år, hvor der er stor fokus på bæredygtige løsninger, er det en super god ide at genbruge udstyr, istedet for bare “at bytte til nyt”. Og når en ny controlbar efterhånden koster på den anden side af 4000 kr, giver det endnu mere mening at give sin gamle bar “sin anden luft”.
Men altså – nedenstående artikel er skrevet af Morten Richardt og er en fin “gør det selv” vejledning i at skifte belægning på din gamle bar. Og som altid, hvis du ikke selv har lyst til at give dig i kast med sådan et projekt, kan vi i Lynæs Kiterepair fixe det for dig 😉.
Take it away Morten 🤙.
Udskift grip tape på kitesurfing control bar
Kender du følelsen af, at grebet på din control bar er blevet gammelt, begynder at smuldre eller blot trænger til en forfriskning? Der findes flere løsninger, hvis du ikke kan få autoriserede reservedele hjem, som nok specielt er et problem med de ældre control bars.
Du kan bruge tredjeparts materialer som f.eks. windsurf-bom-beklædning, greb fra tennisketsjere eller cykelstyrbånd sammen med stærk kontaktlim, der kan modstå vand. Hvis du ikke synes, at denne metode er elegant, giver jeg dig her i stedet et andet, flotte synes jeg, og også godt økonomisk forslag til at forny belægningen på din control bar.
- Anskaf “Rooster Pro Grip Brushed Eva Deck Tape ” gerne i størrelsen 100 mm x 200 cm og i 2.5 mm tykkelse, som er perfekt i tykkelsen. Jeg købte Pro Grip online via CH Marine, som leverede pakken på 7 dage for en pris på 300 kr. Materialet er velegnet til vandsport og har en klæbende side, som gør det nemt at påføre baren.

- Find redskaber frem og rengør control baren
Du har brug for sandpapir, saks, en hobbykniv/skalpel, acetone, en klud, hårtørrer og en kuglepen. Dertil evt. et strygejern. Du kan med fordel starte med at opvarme baren med en hårtørrer, så gammel lim, silikone, voks m.v. opblødes. Fjern derefter det gamle grip, lim og andre klæberester og brug sandpapir hvis nødvendigt for at få alt med. Afslut med at tørre det oprensede område af med acetone (fx neglelakfjerner) eller alternativ rensebenzin (acetone efterlader ikke en film efter fordampning så det er at fortrække frem for rensebenzin). Husk at bruge handsker!



- Tag mål og skær det nye grip til, så det passer til din control bar
Hvis muligt, så brug det gamle grip som skabelon for de nye udskæringer for at sikre, at du har de korrekte dimensioner i længde og omkreds. Brug hobbykniv/ skalpel til at arbejde omhyggeligt i de svære områder. Sørg for at afrunde hjørnerne ved at forme dem, så de ikke er skarpe. Det reducerer risikoen for, at kanter løsner sig. Overvej eventuelt at påføre ekstra kontaktlim på de ‘flapper,’ der pga. barens udformning stikker ud.
Før du begynder at sætte grippet på, skal du let opvarme stangen med en hårtørrer, da det sikrer, at limen klæber bedre, når du påfører det nye greb.
Sørg for, at samlingen placeres nederst vandret på stangen, det vil sige modsat det område, hvor du normalt griber stangen med fingrene. Hvis der opstår bobler i materialet, skal du skære små huller i dem og presse materialet ned mod stangen. Når grippet sidder, hvor det skal, skal du sørge for at presse det hårdt på plads, tag beskyttelsespapiret på bagsiden af skummet af i etaper. Hvis du ønsker det bedst mulige resultat, kan du afslutte ved at køre mindst 4-5 omgange Vita Wrap stramt omkring det nye grip og lade det sidde i 24 timer.


- Strygejern for de sidste detaljer
Hvis du ønsker en flot afslutning på samlinger og områder, hvor skummet skal være lavere end de 2,5 mm som det er født med, kan du overveje at stryge grippet ”lavere” med et strygejern.
Hvis du gør det, så test først dine strygeevner et andet sted end på baren. Når du er klar, så påfør et strygepapir eller tyndt stykke bomuld fx et viskestykke på grippet, varm strygejernet op til lav varme og kør det forsigtigt med et jævnt tryk og bevægelse på EVA-skummet. Undgå at lade strygejernet sidde stille på ét sted for længe, da det kan føre til overophedning og skade skummet.
Kommentarer
- Tidsforbrug: ca. 45 min, og operationen kræver ikke særlige tekniske skills!
- Grippet og limen på bagsiden virker godt og sidder solidt fast på baren, det bliver spændende at se om det holder over tid
- Samlingen, blev ikke helt så flot som jeg havde håbet på. Her skal strygejernet afprøves på et senere tidspunkt.
- Overvej at købe 2 forskellige farver grip, så du kan markere hhv. højre venstre side af baren
Links:
- Inspiration til at sætte grip på: https://www.facebook.com/RoosterKit/videos/407164404552266/
- Rooster Pro Grip Brushed Eva Deck Tape: https://www.chmarine.com/rooster-pro-grip-brushed-eva-deck-tape-100mm-x-200cm/
Afslutning
Ja det var så vores første “gør det selv” artikel skrevet af en gæsteskribent. Stor tak til Morten 🙏.
Skulle du selv sidde og have lyst til at skrive en artikel, som du mener vores følgere kunne have gavn af, så giv os et praj. Og er du ikke selv vild med at skrive, men sidder med et emne du godt kunne tænke dig vi tog op, så drop os en kommentar eller en mail. Så kan det være at netop dit emne dukker op her på kanalen 😊.
Med ønske om masser af hård efterårsvind 🤙