Hvis du går og overvejer at tage et kitesurf kursus, så kan priserne hos de etablerede skoler måske godt virke høje ved første øjekast. Det kan derfor være fristende at få nogle timer hos en erfaren kitesurfer man kender, men som ikke er uddannet instruktør og derved spare nogle penge. Og der er jo ikke nogen der ikke vil hjælpe sine venner, men selvom du er super god til at kitesurfe, er du måske ikke den fødte underviser. Og som instruktør (uanset uddannelse eller ej) påtager du dig et stort ansvar for “kursistens” sikkerhed og det er især i begynderstadiet, der er størst risiko for at komme til skade, hvis ikke undervisning og sikkerhedsudstyr er på plads. Husk at kitesurfing ER en ekstrem sport – specielt når ”du er ny i trafikken”.
Så det kan ikke understreges nok, at du som begynder skal prioritere at få professionel og kyndig undervisning hos en underviser eller kiteskole, hvor der fokuseres på sikkerhed.
Hvordan sikrer du dig så, at din underviser er ”god nok”? Ja det kan være svært, men hvis du vælger en skole der er certificeret og som kan give dig et diplom efter endt kursus, så har du garanti for at du er i gode hænder.
Der findes forskellige organisationer som udsteder certifikater og diplomer. I Danmark er de fleste kitesurf instruktører certificeret af Dansk Sejlunion og du vil derfor finde flest certificerede kiteskoler i Danmark med denne type. På Dansk Sejlunions hjemmeside her kan du finde en liste over DS certificerede kiteskoler.
Dansk Sejlunions kitesurf certificering er langt den største i Danmark. Der findes dog en del andre certifikater og rejser du til udlandet er f.eks. IKO (International Kiteboarding Organization) nok den meste udbredte, men du kan også støde på f.eks.:
- VDWS (Verband Deutscher Wassersport Schulen) – Tyskland
- BKSA(British Kite Sports Association) – UK
- PASA (the Professional Air Sports Association) – USA
- FAV (Federacion de Vela) – Spanien (Tarifa)
- KA (Kiteboarding Australia) – Australien
- Mfl.
Fælles for disse organisationer er, at de alle sikrer dig undervisning under forsvarlige rammer og også kan udstede et certifikat/diplom som bevis på dine nye færdigheder.
Hvad skal jeg med et diplom?
Får du papir på din kitesurf kunnen, kan du f.eks. bruge det hvis du skal leje kitesurfing udstyr hos et kitecenter. Har du ikke papir på dine kitesurf evner KAN du blive nødt til at tage et par undervisningstimer for at bevise dine færdigheder, inden du får lov til at leje udstyr. Så med et diplom fra en godkendt kitesurf organisation kan du spare penge ved leje af udstyr.
Nogle af organisationerne har flere forskellige diplomer, alt efter hvor meget du kan. Det har f.eks. både Dansk Sejlunion og IKO. Det kan man diskutere relevansen af, for har man taget et begynderkursus så man kan klare sig selv på lavt vand, så KAN man jo bare træne selv indtil man er tilstrækkelig god til f.eks. at bevæge sig ud på dybere vand. Men nogle kitecentre/kiteskoler ligger ved strande hvor det hurtigt bliver dybt og skal du f.eks. leje udstyr der, vil skolen nok kræve bevis for at du KAN klare dig på dybt vand. Og her kan f.eks. Dansk Sejlunions ”Kitesurf 2” diplom være løsningen.
Hvilket diplom er det bedste?
Det ved jeg ikke. For mig er det vigtigste, at der er stor fokus på kursistens sikkerhed og det vil jeg mene alle ovenstående har. Men i forhold til at bruge sit diplom til at leje udstyr i udlandet, så er det min vurdering, at IKO er det mest kendte/udbredte og derfor være det der er kendt hos de fleste kiteudlejninger. I Danmark er der ikke mange kiteskoler, der udbyder IKO kurser/diplomer, men tager du din undervisning i udlandet, vil IKO være værd at gå efter.
I Lynæs Kiteschool er vi Dansk Sejlunion certificerede og du kan vælge at dit kursus skal udløse et diplom. Diplomet kræver at du opfylder alle kriterier for enten Dansk Sejlunion’s Kitesurf 1, Kitesurf 2 eller Kitesurf 3. Du kan se kriterierne her.
Se vores kursusudbud og priser her