Hjælp – jeg har tabt mit board, hvad gør jeg?

De fleste af os har sikkert prøvet at tabe vores board ”i kampens hede” og enten have svært ved at body dragge tilbage til boardet, eller slet og ret ikke kunne finde boardet igen. Sker det i pålandsvind, er der ikke sket den store skade, så er det bare at vente på at boardet driver ind til stranden. Men sker det i sideshore vind, hvor boardet driver langs kysten, kan det være mere end svært at finde boardet igen og ikke sjældent ser man efterlysninger efter boards på Facebook gruppen ”Hvor kitesurfes der”.

Senest i denne uge skete det for en af mine surfbuddies i farvandet ud for Lynæs. Og netop heroppe er det næsten en fast begivenhed, når vinden er i det nord-nordvestlige hjørne. Her sejler man ”ud og ind” i forhold til kysten (og altså ikke langs). Og taber man boardet længst ude, kan man ikke altid bunde og der er stor risiko for at boardet forsvinder sydpå forbi Lynæs Havn mod Kulhuse eller ned i Roskilde Fjord.

For at undgå at miste sit board, er der mindst 3 ting du kan gøre for at minimere risikoen:

  • Sørg for at få et board i let synlige farver, f.eks. signalfarver. Har det ikke det fra ”fødslen”, bør du enten male det eller beklæde dele af boardet med skrigende foile eller tape. Husk også at bunden skal have en let synlig farve.
  • Øv dig i at body dragge, så du bliver en haj til det. Det er en forudsætning for at komme tilbage til boardet, hvis du taber det, hvor du ikke kan bunde. Det er lidt ligegyldigt om du kan se boardet, hvis du alligevel ikke kan komme op til det.
  • Indtil du er blevet god til at body dragge, kan du vælge at sikre dit board med en såkaldt ”dog leash” (en leash du har siddende i trapezen i den ene ende og gjort fast til boardet i den anden. Det skal være en dog leash, hvor linen løber ud som de kendte hundesnorer med variabel længde. På den måde sikrer du dig mod at boardet slynges tilbage og rammer dig, når du falder i).
En “Dog Leash” som kan sikre dig mod tab af board. Måske ikke så meget “street cred”, men fuck det – det er i hvert fald ikke dig, der mister dit board 😂.

Det er også en rigtig god ide at øve sig i at kunne hente et vildfarent board når du selv kitesurfer. Det er altid god kitesurfer karma at hente en uheldig kiters board. Det kræver dog lidt øvelse at kunne håndtere et board mens man prøver at styre sin egen kite og det ser noget lettere ud end det er i virkeligheden. Så øv det en dag, hvor du ikke er ude med din 7’er 😉.

Tip: Lad være med at sejle lige hen til den uheldige kiter med boardet, da der vil være risiko for I får viklet jeres kites sammen. Sejl hellere lidt downwind for ham/hende og drop boardet der. Så kan han/hun lade sig bodydragge downwind til det.

Uanset om du har fulgt de 3 råd herover eller ej, så sker det nogle gange at et board mistes og der ikke er andre på vandet, der lige spotter det. Så boardet forsvinder. Og det er jo surt, men man må så glædes over der ikke skete dig noget og altså ingen er døde. Men før eller siden, driver dit board i land og nogen finder det. Og finderen KAN blive urolig og tænke at ejeren måske er i problemer og derfor kontakter politi og redningstjenster og inden man ser sig om, er der en dyr redningsaktion i gang med helikopter und der ganze volemitten (Maulwurf hvis det skal være rigtigt…).

Så for at undgå at starte en overflødig redningsaktion, bør du altid give besked til myndighederne om at du har mistet et board, men at du er i god behold. På den måde har du i hvert fald gjort hvad du kunne for ikke få startet en dyr eftersøgning.

I Danmark skal du melde det til JRCC (Joint Rescue Coordination Centre, som er den danske eftersøgnings- og redningstjeneste). JRCC kan kontaktes på følgende numre:

Hovednummer: 7285 0000

Vagthavende vedr. søredning: 7285 0380

Når du har meldt dit mistede board til JRCC, er det bare at vente og håbe nogen finder dit board. Har du været så forudseende at skrive dine kontaktoplysninger på boardet, øger du chancen for at det kommer tilbage til dig. Du kan naturligvis bare skrive det med en vandfast tusch, men Tryg fonden har også lavet nogle klistermærker til netop kontaktoplysninger. Du kan rekvirere disse klistermærker ganske gratis fra Tryg – du finder bestillingsformular her:

https://www.respektforvand.dk/viden-og-materialer/materialer/operation-soemaerkning

TrygFondens kontaktoplysninger klistermærke.

Ud over JRCC har vi i Lynæs også en redningsstation under Dansk Søredning (www.dsrs.dk). Dansk Søredning har hurtigtgående redningsbåde og mandskabet er frivilligt og ulønnet. Søredningen kan rykke ud i løbet af ca. 20 minutter og rykker også ud til ikke livstruende opgaver. Der er f.eks. eksempler på at søredningen er rykket ud for at hente en vildfaren kite uden kitesurfer. Pris: 500kr, så noget billigere end en ny kite 😊.

Du kan gøre som Lynæs Kiterepair og melde dig ind i Dansk Søredning og på den måde være med til at støtte beredskabet. Du kan melde dig ind her: https://www.dsrs.dk/bliv-medlem

Har du brug for DSRS i Lynæs kan du kontakte dem her: 27601103

Dansk Søredning er frivillige der er klar til at hjælpe, når uheldet er ude.

TIP: Kod både JRCC og DSRS’s numre ind i din telefon, så du ikke skal lede efter dem, den dag du har akut brug for dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.