Hvor mange kites bør man have og hvor store skal de være?

I forbindelse med jeg skrev en artikel om at købe brugte kites, har jeg fået spørgsmålet ”hvor mange kites bør man have og hvor store skal de være?”. Det er jo et meget bredt spørgsmål, hvor svaret afhænger af flere faktorer, f.eks.:

  • Ambitionsniveau
  • Vægt
  • Evner
  • Pengepung
  • Kitedisciplin (bølge, foil, freeride, freestyle)
  • Kitemodel
  • Hvor tit vil du på vandet?

Så der er ikke noget entydigt svar. Men som altid er der nogle tommelfingerregler (men man kan jo aldrig få for meget udstyr 😉). Og hvis du vil minimere risikoen for at skulle stå på stranden og se på de andre kiter, så skal du have mere end bare en kite.

Da jeg startede med at kite, lød reglen nogenlunde sådan her for en kitesurfer på omkring de 80 kg:

  • Har du kun en kite, så skal det være en 12’er
  • Har du 2 kites, så skal det være en 9’er og en 12’er
  • Har du 3 kites, så skal det være 7, 9 og 12 m2.

Hvis jeg skulle vælge om, ville jeg i dag nok sige 8, 10 og 12 som de perfekte 3 sætter. Jeg synes nye kites er lettere at kontrollere i mere vind end tidligere tiders kites. Men det kan selvfølgelig også skyldes min nuværende vægt…

Inden jeg får skabt et behov for at du SKAL have 3 kites, så vil jeg sige det er meget individuelt. F.eks. har den lokale kitesurf legende Mads kun 2 kites – en 9’er og en 11’er – og Mads kiter i al slags vejr med de 2 kites. Så nogle gange er det altså bare et spørgsmål om at kunne få maksimalt ud af det udstyr man nu engang har.

Man kan aldrig få for mange kites…..

Men som sagt er det meget individuelt hvad der passer den enkelte. Der findes rigtigt mange skemaer over hvilke kitestørrelser der passer til de forskellige vindstyrker og i forhold til kiterens vægt. Jeg har angivet nogle stykker herunder – så har du lidt inspiration (bl.a. en fra den danske surf guru Peter Frank – tjek ham ud 😉), men du kan helt sikkert finde flere hvis du Googler lidt.

Valg af rigtig kite på dagen

Har du kun en kite er valget af kite ret let når du står på stranden. Men har du flere kites, så skal du jo tage et valg, så hvordan finder du ud af hvilken kite du skal vælge? Som med så meget andet i livet, bliver det lettere med erfaring, men i starten kan det være lidt af en udfordring, for nok har du måske et skema som siger du skal bruge en 9’er i f.eks. 10 m/s. Men hvordan ved du om der er 10 m/s?

Tip 1: Gå en runde på stranden og se hvad de andre har på (og selvfølgelig tale med dem og høre hvordan det passer). Men er alle på vandet og kan du ikke umiddelbart se hvad de sejler med, så tjek kitetaskerne på stranden – der står normalt kvadratmeter størrelse på.

Tip 2: Tjek den lokale vindmåler, hvis en sådan findes. I Lynæs er der f.eks. en vindmåler på havnen og du kan se den aktuelle vindstyrke og retning ved at gå på hjemmesiden ”havnevejr.dk” og vælge Lynæs. Indrømmet har den kørt noget ustabilt i år, men det får de vel styr på (p.t. viser den f.eks. retningen 180 grader forkert).

Et skærmbillede fra “havnevejr.dk”, hvor du kan se aktuel vindstyrke i m/s på Lynæs Havn.

Tip 3: Jeg har i flere år brugt følgende tommelfingerregel til at vælge den rigtige kitestørrelse:

                                                            Kitestørrelse i m2 + vindstyrke i m/s = 20

Det lyder åndssvagt, men det har passet for mig. Måske dit tal er anderledes, men jeg er sikker på du kan finde din egen formel 😊.

Dvs. for mig:

  • 12 m2 + 8 m/s = 20
  • 10 m2 + 10 m/s = 20
  • 7 m2+ 13 m/s = 20

Tip 4: Hvis du bruger vejr app’en Windy, kan du sætte app’en op til at foreslå den kitestørrelse Windy mener er rigtig for dig, baseret på vindforudsigelse og de oplysninger du har tastet ind om dig selv.

Vejr app’en Windy kan give dig forslag til kitestørrelse ud fra vindforudsigelsen (se den røde elipse).

Jeg skal have flere kites, men hvad skal jeg vælge?

Hvis/når du vælger at anskaffe dig flere kites, så synes jeg personligt at man skal holde sig til kites i samme model, så serien passer sammen. Dvs. har du f.eks. Cabrinha Switchblade som din 12’er, så synes jeg du skal vælge f.eks. 7 og 9’er også Switchblade. Så ved du de er afstemt og minder om hinanden. Vælger du f.eks. et helt andet mærke og kite type, så aner du ikke om forskellen skyldes størrelse eller model. Jeg er med på at dette KAN være svært at få til at gå op, hvis man køber brugt. Vælger du alligevel at købe kites i forskellige brands, så tjek f.eks. kitefinder.com så du vælger kites som har nogenlunde samme karakteristika.

Letvindskites

Der er dog en kite hvor jeg vil råde dig til måske at vælge noget andet end samme model du ellers har valgt. Og det er din letvindskite. Hvis du som så mange andre i denne sommertid er frustreret over du ikke kan komme på vandet, fordi vinden lige netop er for lav til at din 12’er kan flytte dig, så er det måske tid at se på letvindskites. Dvs. store kites på +14 m2 som på trods af størrelse alligevel kan blive hængende i luften i 5-6 m/s, hvor mange af de normale kites må give fortabt.

Er du i markedet for at købe letvindskite, så gå efter kites som vejer så lidt som muligt. Her er forskellige muligheder som f.eks. kites i ”eksotiske” og lette materialer (eks. ALUULA), tubekites med 1 eller ingen struts eller foilkites i ultra tynd kitedug.

Det kan godt blive en dyr fornøjelse at komme på vandet i let vind hvis det skal være TT. Og selvom det virker tillokkende, så bliver TT sejlads i 5-6 m/s aldrig lige så spændende som i 10 m/s. Vil du have den fede kiteoplevelse i lave vindstyrker, så er løsningen at begynde at kitefoile. Så kan du få både fart og hop fra 4-5 m/s med det rigtige udstyr.

Forskellige kite discipliner kræver forskellige kites

Indtil videre har jeg i ovenstående forudsat at der var tale om kites til brug ved TT sejlads, da det er her de fleste starter deres kitekarriere og når de bliver mere erfarne, så har de fleste selv en mening om hvilke kites de skal bruge.

Men dyrker man forskellige discipliner, vil behovet sikkert komme for at få forskellige modeller. Jeg sejler f.eks. TT, men er også begyndt at foile. Så til TT benytter jeg en 3 struts kite, mens jeg til foil bruger en 1 struts kite, fordi den kan holder sig flyvende i lette vindstyrker. Tilsvarende vil de som sejler bølgeboards gerne have en decideret bølge kites, som kan drifte uden at trække for meget, når de rider bølger. Der ønsker du ikke en kite der trækker dig for hurtigt væk fra bølgen, men bare en du kan ”parkere” mens du rider bølgen.

Som jeg startede artiklen med, så er emnet lige så langt som det er bredt og der er ikke kun en konklusion. Som sædvanligt kan du helt sikkert finde kitesurfere som synes noget andet end det jeg har givet udtryk for i ovenstående. Sådan er gamet 😉.

Smid gerne en kommentar og som sædvanlig også gerne forslag til andre emner du synes vi skal tage op.

En tanke om “Hvor mange kites bør man have og hvor store skal de være?

  1. Lars W siger:

    Hej Kim ..
    Da vindtryk og vindhstighed på m2 bliver en ikke linær størrelse (som i windsurfing) giver det god mening med 6-7-9-12-16 m2 kite. Alt i alt mindre spring mlm kite størrelse i de små størrelser og store spring i de store størrelser… og du har ret i at kite på TT og directional ikke giver meget mening under 7ms. Jeg har en OR Flite 14,5 – det giver meget sommersjov omkring de 7 ms, hvor 12”eren starter ved 8-8,5 ish. Om det er dyrt med for at kunne sejle i 7ms .. ikke når man pakker sammen efter en 2-3 gode timer i lunt vand og shorty 😇

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.