Kan det ikke måles, så har det ikke fundet sted😉

Mange sportsudøvere, uanset niveau, bruger i dag en eller anden form for sportstracker. Det kan f.eks. være et Applewatch, et Garmin ur eller noget helt tredje. Der kan være mange grunde til at bruge en sportstracker og for mit eget vedkommende er det med til at motivere mig, at jeg holder statistik med f.eks. mine kitesessions. Til en vis grænse.

Jeg har tidligere brugt en WOO måler til at måle højde, varighed og G påvirkning ved landing. Men WOO’en havde den modsatte effekt af at motivere. Hver session kom til at dreje sig om at hoppe højere end seneste session og skete det ikke, havde jeg oplevelsen af at sessionen havde været negativ. Så mine kitesessions blev alt for fokuseret på at hoppe og hoppe højt, så det gik ud over glæden ved at kite. Derfor har jeg droppet højdemåleren.

Jeg siger ikke at alle har det som jeg og mange har stor fornøjelse af hhv. WOO og Surfr højdemålere. Specielt i starten, når man ikke har en ide om hvor højt man hopper, kan disse gadgets være stærkt motiverende.

Jeg bruger i stedet et relativt billigt Gamin ur til at registrere mine sessions. Det ur jeg har nu, er et Garmin Instict 2 Surf som koster ca. 2.000 kr. så det er jo ikke en herregård og det er endda muligt at komme i gang endnu billigere. Min første ”kitesurf tracker” var f.eks. et brugt Garmin Instict købt for 800 kr i DBA. Bare for at sige at du let kan komme i gang med selv at track’e dine kitesessions.

Garmin uret kan vise alle mulige statistikker om den enkelte session, f.eks. gennemsnits hastighed, højeste hastighed, tid i bevægelse osv. og vha. urets GPS kan det også vise hvor du har sejlet. Så har du lyst til at nørde, kan du lave alverdens statistik, oversigter osv. ud af de data Garmin uret samler ind.

Jeg bruger det kun til at lave en årlig statistik over antal kite sessions fordelt på årets måneder, men som sagt kan man krydre oversigten med endnu flere data, hvis man har lyst. Uanset hvilken form for statistik du har lyst til at lave, så er man nødt til at eksportere data ud af Garmin Connect og over i f.eks. excel, så man kan manipulere med data og lave pivot diagrammer eller andet, som gør tallene mere sexede og appetitlige. Jeg har lavet denne “års statistik” fordelt på de 12 måneder i året:

I det følgende vil jeg gennemgå hvordan jeg har lavet statistikken.

Data indsamlet af dit Garmin ur lagres efter endt aktivitet i Garmin Connect “i skyen”. Så for at få fat i data, så du kan lave en fin oversigt skal du logge ind på din Garmin profil på Garmin Connect. Det gør du her.

Når du er logget ind i Garmin Connect kan du se alle dine registrerede træningssessioner. De kaldes “Aktiviteter” i Garmin Connect. Vælg “Alle Aktiviteter”. Du får så en liste over alle de træningsaktiviteter du har haft, så bruger du også dit Garmin ur til andre sportsgrene, vil de altså også dukke op. Jeg bruger kun uret til kitesurfing, så det gør det lidt lettere.

Vi skal nu have eksporteret alle årets registrerede aktiviteter ud i en komma separeret fil (“csv fil”), som vi efterfølgende kan indlæse i excel og manipulere med data. Her er Garmin Connect lidt underlig, for man kan (såvidt jeg kan se) ikke vælge hele året, uden at scroll’e ned gennem alle aktiviteter, indtil du når forbi 1. januar. Scroll’er du ikke ned, eksporteres kun aktiviteter til den nederste dato du har på skærmen. Det er lidt forvirrende, men da man som regel kun gør det her en gang om året, så går det nok.

Når du har scroll’et ned til 1. januar, vælger du “Eksporter CSV”. Derved gemmer Garmin Connect en fil i dit download bibliotek. Filen hedder “Activities.csv”. Du er nu færdig i Garmin Connect. Resten sker i Microsoft Excel.

Start excel og vælg “Ny” og herefter “Data” og “Hent Data”, “Fra Fil” og “Fra Tekst/CSV”.

Alle data fra det seneste års Garmin aktiviteter læses ind i exccel og du kan nu filtrere, så du kun får kitesurfing sessioner (hvis du bruger dit Garmin ur i forbindelse med andre sportsgrene) og du kan filtrere så du kan optælle på måneder osv. Jeg bruger kun dette ark som mellemregning, så jeg kommer frem til hvor mange sessioner jeg har haft i de forskellige måneder, men hvis du er interesseret i at se hvor mange timer du har kitet, hvor mange kilometer osv., så har du nu data i excel. Jeg bruger kun arket som en slags mellemregning, så jeg får følgende oversigt:

Den oversigt propper jeg ind i et excel ark, hvor jeg bruger ovenstående til at lave diagrammet øverst. Hvis du er interesseret i at lave en oversigt som min, kan du hente en kopi af mit excel ark her. Du skal så bare indsætte dine Garmin Connect data ind øverst i arket.

Jeg håber du kan bruge ovenstående som inspiration. Har du lavet noget der er endnu smartere eller forsag til forbedring til min metode, så drop gerne en kommentar herunder. Tak fordi du læste med.

Hang loose

2 tanker om “Kan det ikke måles, så har det ikke fundet sted😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.