Kite baren – din “tre i en’er” – speeder, kobling og bremse i samme dims

kite barer

Vi styrer vores kite gennem baren og på engelsk kalder man den derfor også en control bar. Som jeg skriver i overskriften, så har baren flere funktioner og faktisk mere end de 3 jeg nævner, for hele sikkerhedssystemet er også en del af baren. Og når nu baren har så mange funktioner, så er det vel på plads at give den lidt opmærksomhed med en artikel her på bloggen.

Der er mange skrækhistorier om hvor farlig kitesurfing er. Mange af disse skyldes den måde baren var lavet på i kitesurfingens barndom – der var næsten ingen sikkerhedsmekanismer. Men det er der altså i dag og forstår man at bruge disse, er kitesurfing ikke farligere end så mange andre sportsgrene.

Eksempel på en gammel kitebar uden sikkerhedsmekanismer 🙂

Der er ret mange betegnelser på en kitebar, så jeg har forsøgt at angive de forskellige komponenter med nogle numre.

Kitebar med angivelse af alle de dele den består af

#1 – Bar’en

Den ”pind” man holder hænderne på og som man styrer kiten igennem. Selve pinden er typisk lavet i kulfiber betrukket med en beklædning som gør baren behagelig at holde på. Baren fås i forskellige længder og diametre. Som tommelfingerregel så bruger man en smal bar til små kites og bredere barer til større kites. Den herskende opfattelse er, at en bred bar giver et større vægtstangsprincip og derfor kan styre kiten lettere/hurtigere. Det er måske rigtig – men læs denne artikel for en anden vinkel på det synspunkt.

https://www.ralfgroeseldesign.com/post/different-bar-widths-explained

Jeg kan bedst lide at sejle med en relativ kort/smal bar, så det er lidt en individuel smags sag. Tilsvarende er det en smags sag om man kan lide en bar med en stor diameter eller en med en lille diameter. Der kan også være stor forskel på hvor ”ru” og riflet selve håndtaget er. F.eks. en Core bar er i min optik meget grov og hård ved mine fine kontorhænder, men man kan jo vænne sig til meget 😉

Baren har typisk en farve til venstre og en anden til højre. Men producenterne har ikke kunnet blive enige om at bruge samme farve til hhv. højre og venstre. Det lærer jeg aldrig at forstå…. I sejlsport har man rød i bagbord/venstre side og grøn i styrbord/højre. Det havde jo været oplagt at vælge det samme her, men nej. Og ikke engang hos den samme producent beholder man de samme farver år for år. Så man kan altså ikke give en præcis tommelfingerregel for hvad der er højre og venstre på en bar. På mange barer står firmanavnet dog kun på den side man har mod sig når man sejler. På den måde kan man afgøre hvad der er hhv. højre og venstre.

Skulle man alligevel få vendt om på højre og venstre, skal du vide at alle de barer jeg har haft har været symmetriske. Så skulle du vende din bar forkert i forhold til højre/venstre, så styrer du din kite ligegodt. Det er udelukkende din streetcredit på stranden det går ud over, da de garvede vil kunne spotte at du har vendt din bar forkert.

Baren har et hul midt i, hvor bl.a. depower linen og flagging linen går igennem (se forklaring senere). De fleste barer har bare et stort hul, men på nye, moderne barer er hullet delt op i 2 af en pind/væg i midten (se billede). På disse barer går den ene depower line i det ene hul og den anden i det andet hul. Og fordelen ved det er, at baren automatisk “snoer sig tilbage”, hvis du skulle få snoet dine liner (hvad der sker når man loop’er kiten). Så der er altså en mening med galskaben. Producenten kalder typisk disse barer for “anti spin”.

Hullet i baren er 2 delt så depowerlinerne går på hver side og så “spinder baren op”, når du skøder hjem.

#2 – Chickenloop

Det er den ring man er gjort fast til kiten med. Ringen sidder fast i en krog på din trapez. Chickenloop’en kan åbnes med et snuptag, ved at skubbe det røde håndtag (nr. 3 – quick releasen) væk fra dig selv (på din bar KAN QR’en have en anden farve!). Så er man ved at blive trukket afsted med kiten, kan man altså altid frigøre sig ved at udløse quickreleasen, så chickenloop’en åbner sig.

Chickenloop’en har fået sit navn, fordi de “seje” kitesurfere i kitesurfingens barndom, syntes det var lidt “chicken” (= tøset) at kunne frigøre sig.

Chickenloopen har udviklet sig en del over tid og nu er der desuden chickenloops, der er designet til forskellige discipliner, f.eks. en relativ stor chickenloop til freestyle (så det er nemt at unhook’e), en helt lille der kan bruges til en ”slider trapez” (trapez med en snor i stedet for krog) eller til personer med korte arme (se evt. artiklen her), osv.

Nogle moderne kitebars kan fås med udskiftelige chickenloops så baren kan justeres til kitedisciplin og personlig preference.

#3 – QuickRelease

Som beskrevet ovenfor. QuickReleasen kan hurtigt samles igen på vandet, når panikken er drevet over.

Også QuickReleasen har gennemgået en stor udvikling. I gamle dage var der ingen quick release, så kom der nogen hvor releasen skete i form af velcro og nu er der forskellige udløser systemer. Det ser ud til at der er ved at tegne sig en standard måde at lave QR’s på, hvilket jeg synes er godt.

Køber du en brugt bar, så husk at prøve QR’en inden du handler. Du skal sikre dig at det er nemt at åbne den, men lige så væsentlig at det er nemt at lukke den igen og helst med en hånd. Du skal tænke på at du typisk står ude på vandet når du har behov for at lukke QR’en, så det SKAL være nemt.

#4 – Donkey Dick

Ja den javertus har flere navne, men typisk indgår “dick” i navnet (don’t ask!!). Donkey dick eller chicken dick er de mest almindelig. Den fungerer som en låsemekanisme så chickenloop’en ikke ryger af trapez krogen ved et uheld.

Er man til til freestyle og unhooked tricks, kan donkey dick’en være lidt i vejen for at unhook’e, så nogen kitere kiter med Donkey Dicken uden for chickenloop’en!

#5 –  Bagliner eller styreliner

De kaldes bagliner fordi linerne sidder fast bagest på kiten, styreliner fordi man styrer kiten gennem disse. DU må selvom hvad du kalder dem….

#6 – Frontliner – eller power liner

De miderste liner kaldes frontliner, fordi de sidder forrest på kiten. Linerne kaldes af og til også Power linerne, fordi det er de 2 liner der er aller mest tryk på.

#7 – Flagging line

Her sætter du din sikkerhedsline (safety leash) fast. I den anden ende af flagging linen sidder den fast i den ene af frontlinerne. Når du udløser din quickrelease og slipper baren, så bliver hele baren trukket afsted mod kiten, langs den ene frontline. På den måde bliver de andre liner ”slappe” og kiten mister så at sige pusten og falder til ro. Da din leash sidder fast i flagginglinen for enden af den ene, stramme frontline, har du stadig fat i din kite (man kan sige du har fat i den lange enden 🤣) og kan nu begynde at arbejde dig op mod din kite.

Når du har udløst din QR og lader din kite “flagge ud”, er der kun træk på en line og de 3 øvrige bliver slappe og din kite falder til ro.

Det er en god ide at tjekke at flagging linen kan løbe uhindret ud, så du ved den virker den dag det er alvor. Der kan ske at sidde et eller andet i klemme, eller du kan, som jeg har gjort, fået lavet en for stor knude mellem flagging line og frontline, så linen ikke kunne løbe gennem chickenloop’en…

#8 – Depower line eller trim line

Den bruges til at ændre længden på frontlinerne og dermed kitens vinkel. Populært sagt, kan man på den måde justere hvor meget kiten skal trække. Man kan således mindske trækket ved at stramme (“hive hjem”) i depower ´linen. Super handy hvis det blæser op mens man er ude og kiten pludselig virker for stor.

Trim line er nok det rigtige navn, da linen ikke kun bruges til at depower’e kiten, men også til at fintrimme kiten under almindelig sejlads.

Ovenstående var lige en kort gennemgang af de forskellige dele af kitebaren og deres funktion. Der sidder sikkert nogle kloge hoveder derude, som ikke synes min forklaring er 100% korrekt. So be it – vi er mange eksperter i denne sport 😊.

Baren er super vigtigt da vores sikkerhed i høj grad afhænger af den og det er derfor vigtigt du vedligeholder din bar og løbende tjekker den for slitage på de forskellige dele. Typisk er det depower linen der bliver slidt over, fordi den over tid slides mod baren eller mod sig selv. Og når depower linen knækker, så knækker flagging linen også tit. Så tjek disse to liner jævnligt.

Tjek af linelængder

En anden ting som mange kitere glemmer, er at tjekke om linerne har ændret længde. Og her taler vi om bagliner og frontliner er lige lange. Over tid så sker det at de fire liners længde ændrer sig og det påvirker styringen af kiten helt enormt.

Typisk sker der det at frontlinerne bliver længere end baglinerne. Og sejler du med en kite, hvor frontlinerne er længere, svarer det jo til at man konstant trækker ind i baren. Og de fleste kender nok det, når man står i let vind og haler for meget ind i baren, så stall’er kiten og begynder at falde ned. Så det er den effekt du får, hvis dine frontliner er blevet længere.

Der kan også ske det, at linerne bliver længere i den ene side end i den anden. Hvis du f.eks. som jeg, sejler ”asymmetrisk” (jeg laver de fleste hop, tricks og loops når jeg sejler med venstre ben forrest), så har du tendens til at trække/belaste din bar mest til den ene side. Og så bliver linerne uens i længde i de to sider og kiten styrer mærkeligt. Du kan måske mærke det ved du ikke sejler med en vandret bar, men er nødt til at vinkle den lidt, for at sejle lige ud.

Hvordan tjekker jeg linelængderne?

Heldigvis skal alle de barer jeg kender til have 4 lige lange liner. Så den måde du tjekker din bars liner på er, at sætte de 4 lineender fast i samme punkt og så rulle linerne ud derfra. Jeg har sat en krog op på mit plankeværk hjemme i haven, som jeg bruger til linetjek.

Sådan tjekker du om dine liner er lige lange. Nu burde jeg have haft et billede før og efter justering, men det må blive en anden gang.

Når du strammer linerne op, skal de være lige lange – se billede. Du kan let se hvis det er IKKE tilfældet, da en eller flere liner så vil hænge og lave en bue. Er alle fire liner bare stramme og lige, så er baren OK. Du skal dog lige sikre dig at:

  • Din trim/depower er trimmet helt ud
  • Der ikke er et stort mellemrum fra selve baren ned til chickenloopen (dvs. baren skal være ”skødet helt hjem”)

Hvad gør jeg hvis linerne IKKE er lige lange?

Typisk er det frontlinerne der er blevet for lange. Hvis det kun er en lille smule, kan du prøve at trække baglinerne længere. Det kan i nogle tilfælde lade sig gøre (men kun hvis det drejer sig om en lille forskel). Hvis forskellen i længde er mere end du kan trække væk, må du gøre baglinerne længere på anden vis. Hvordan man gør det, varierer fra de forskellige barer/producenter, men de fleste gøres nede i selve baren. På mange af dem kan du trække ”en prop” løs nede i enden. Her er baglinerne gjort fast og der er typisk et ekstra stykke bagline ”gemt” inde i bar enden. På dette stykke er der et antal knude du kan bruge til at justere længden og du kan evt. selv lave en ny knude, hvis de ikke passer. Du må lige prøve dig lidt frem til du finder præcis den knude, der giver den rigtige længde. Når du har fundet den/dem, propper du linen ind i baren igen og sætter ”proppen” i. Done!.

                       

Skulle det være frontlinerne der er for korte eller kan baglinerne ikke justeres mere, KAN man øge længden i den anden ene af linerne, vha. såkaldte pigtails. Men det er måske bare tid til at udskifte linerne med helt nye liner.

“Pigtails” – små forlængerstykker. Man kan få dem i mange udformninger – f.eks. også så man kan skifte fra knude til løkke for enden af linerne.

Skift af liner

Over tid bliver linerne slidte og det er tid til at skifte dem. Hvor ofte du skal skifte liner, afhænger i sagens natur af hvor meget du kiter, så her må du selv vurdere hvor slidte du synes linerne er. Personer der kiter meget, skifter gerne en eller flere gange på en sæson.

Jo ældre dine liner bliver, jo mere tendens har de til at filtre når du “går linerne ud”. Så det kan være en indikation på at det er ved at være tid.

Tip:

Hvis du ruller dine liner op på baren mens linerne stadig er gjort fast i kiten, minimerer du hvor meget dine liner filtrer. Du kan selvfølgelig ikke rulle dem helt op til kiten, men det er kun de sidste 2 meter der kan filtre. Se evt. også https://lynæskiterepair.dk/blog/kom-hurtigere-paa-vandet/

Tip:

Skyl din bar i ferskvand efter hver tur på vandet. Det siges at salt i linerne er med til at slide linerne hurtigere.

Tip:

Tjek dine liner for knuder og sørg for at løsne/fjerne dem. Dels gør de dine liner lidt kortere, dels mindsker en knude linens brudstyrke.

Tip:

Jeg kender ikke til nogen kites til 4 linede barer, der ikke bruger barer med lige lange liner. Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken og sige det IKKE findes, men jeg kan bare ikke komme på nogen. Derfor kan du næsten altid bruge en bar af et andet fabrikat til din kite. Du skal måske ændre på knude/løkke opsætningen for at kunne bruge kite og bar sammen, men det kan klares med 4 pigtails til en flad 100 kr.

Eneste OBS er om kiten er designet til bar med højt eller lavt V (se herunder).

Tip:

De fleste barer har i dag det man kalder et ”lavt V”. Det betyder at frontlinerne deles ud i et V tæt nede ved baren. Men der findes også barer med et ”højt V” (eller Y), f.eks. Duotone og Core. Et højt V betyder at de 2 frontliner følges samlet et stykke op i luften, før de deles ud i et V. Jeg skal ikke kloge mig i hvad der er bedst, men vil sige at hvis man vælger en uoriginal bar, så skal man nok vælge en med samme ”V” som producentens.

Tip:

Med lidt snilde kan du sagtens selv skifte både styre- og frontliner. Du kan også selv skifte depower og flagging linerne, men de kan godt være lidt mere genstridige. Har du ikke selv lyst at rode med udskiftning og trim af liner, så gør Lynæs Kiterepair det gerne for dig.

Linelængder

Når du skal skifte dine liner, kan du overveje om dine nye liner skal have samme længde som dem du kasserer. De fleste sejler med liner på mellem 22 og 25 meter, men der kan være grunde til både at have kortere eller længere liner.

Hvis du har kortere liner, så har du en mere direkte styring og det er lettere at lave lynhurtige kiteloops. Er man derfor til radikale kiteloops, så kan man med fordel have liner på 18 meter eller derunder.

Længere liner kan være godt i svag vind og med store kites. Alt andet lige, så er der mere vind højere oppe, så derfor lange liner. Men styringen af kiten bliver ikke ligefrem hurtigere af længere liner…

I stedet for at skulle købe barer med forskellige linelængder til forskellige formål, så kan man købe ”extensions” – altså forlængerstykker i forskellige længder. Og ofte sælges nye barer f.eks. med 20 meter liner + 4 meter forlængere, i alt 24 meter.

Kiteliner

Når du er på udkig efter nye liner, kan du med fordel købe ”uoriginale” liner. Dvs. du behøver nødvendigvis ikke købe originale Naish liner til en Naish bar, når blot du sikre dig at lineenderne har de løkker og knuder som din bar og kite skal bruge OG line enderne er lavet så barens flagging mekanisme fortsat virker. Ofte vil producenten af de uoriginale liner skrive at linerne er kompatible med f.eks. Naish.

Når du køber uoriginale liner, har du også mulighed for at købe liner som er bedre end de originale. Og bedre kan her være med en højere brudstyrke og/eller med en tyndere line diameter (og dermed formentlig lettere) og endelig med en mindre elasticitet (og dermed en mere direkte kraftoverførsel til brug i hop etc.)

Tre i en

Jeg skrev i indledningen at kitebaren er en “tre i en’er”, nemlig både speeder, kobling og bremse. Jeg tænker de fleste der læser denne artikel allerede har prøvet at kite og nok allerede ved hvordan baren bruges. Men her er lige en kort beskrivelse af hvad jeg mener.

De fleste ved at man får fart i sin kitesurfer ved at dykke kiten ned i powerzonen. Så det er en måde at give gas på. Men man giver også gas ved at hive hjem i baren (som på en sejlbåd, “at skøde hjem”). Derfor kalder jeg det også at skøde hjem i baren, når man haler baren tættere på sig selv. Det er at give gas og altså din anden speeder.

Når du står eller går med din kite, haler man hjem i sin bar, så kiten står stabilt i luften. Det punkt hvor kiten præcis står stille og stabil uden hverken at trække dig afsted eller falde ned fra himlen, kan sammenlignes med koblingspunktet i en bil. Derfor sammenligner jeg det med en kobling. Dette punkt kaldes også “the sweet spot”.

Endelig fungerer baren også som en bremse når du strækker armene og “skøder ud. Hvis det ikke er nok, så er katastrofeopbremsningen at slippe baren helt. Så stopper du :).

Faktisk er der er også en choker indbygget i baren. Det er måske de færreste der i dag kan huske en bil eller knallert med choker. Måske din græsslåmaskine har en?

Men de af jer der kan huske en choker, ved at der gav man sin motor en ekstra fed benzin blanding – lidt som en ekstra gang gas. Og det skete, at man fik givet for meget choker og så druknede man motoren og den gik i stå. Lidt det samme kan ske for din kite, specielt i let vind og specielt for begyndere når de launcher.

Og hvad mener jeg med det? Jo der sker ofte det, når der vinden er svag, så kan det være svært at holde kiten i luften og en begynder reaktion er ofte at hive mere hjem i baren. Og det svarer til at give mere choker. Resultatet er at man gør baglinerne kortere end frontlinerne og resultatet af det er igen, at kiten “bag stall’er” og falder ned fra himlen, som et fly der stall’er.

Afslutning

Jeg håber du kan bruge denne artikel og måske er blevet lidt klogere på trim og vedligehold af din kite bar. Er du erfaren kitesurfer har du måske en anden mening end jeg om ovenstående. Så drop mig en kommentar i kommentarfelterne herunder, så vi alle kan blive klogere, men lad være med at “save mig over”.

En tanke om “Kite baren – din “tre i en’er” – speeder, kobling og bremse i samme dims

  1. Morten Richardt siger:

    Igen en god oversigt! Tak for de gode artikler, som er guld værd i forståelse af udstyr og vedligeholdelse og udskiftning!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.