Som kiteinstruktør møder man i sagens natur mange begynderkitesurfere, hvor de fleste før eller siden ønsker at få deres eget udstyr. Men et fællestræk er også, at de stadig ikke er helt sikre på om kitesurfing nu også ”er noget for dem”, så derfor kvier mange sig for at bruge alt for mange penge på udstyr til en sport som måske alligevel ikke rigtigt bliver deres nye sport.
Jeg oplever derfor alt, alt for ofte at nye kitesurfere får købt noget kiteudstyr som slet ikke egner sig til begyndere og måske ovenikøbet er decideret farligt. I bedste fald betyder det at begynderen er nødt til at købe noget andet udstyr og derfor har betalt nogle dyre lærepenge, og i værste fald kommer de aldrig i gang med vores fantastiske sport fordi udstyret ikke egner sig til begyndere.
Der er derfor efter min mening i høj grad brug for en lille guide til hvad man skal være opmærksom på når man køber brugt kite. Nogle af rådene kan du overføre til køb af ny kite (f.eks. kite type), men risikoen for at få købt noget du ikke kan bruge, er her meget mindre, specielt hvis du køber i en anerkendt vandsportsbutik, hvor du får professionel rådgivning. Det kan straks være lidt sværere hvis du bare køber fra en netbutik.
Men tilbage til de brugte kites. Her kommer mine råd i uprioriteret rækkefølge:
Kitens alder
Kitens alder har klart en betydning, for selvom der måske ikke sker de helt store ændringer i kitedesign fra det ene år til det andet, sker der dog hele tiden forbedringer i detaljer og materialer. Og selvom kiten på overfladen kan se næsten ny og ubrugt ud på ”overfladen”, dvs. at selve ”sejldugen” ser perfekt og nærmest ny ud, så kan den ”plastik blære”, der ligger inde i kitens ”Leading Edge” være mør og utæt, ventilerne kan også være møre osv. Så selvom alt er fint på overfladen, kan indmaden være dårlig.
Nu fik jeg sagt at kites’ene ikke ændrer sig så meget fra år til år. Men noget der har ændret sig markant de seneste 5-7 år er kitebaren. Altså den ”pind” du holder fast i og som forbinder dig med kiten via typisk 4-5 liner. Her er der sket meget med specielt sikkerhedsmekanismerne og det er største grund til at styre uden om alt for gamle kites. Når det er sagt, så KAN man altså snildt vælge en ældre kite og så kombinere det med en langt nyere bar og på den måde undgå at sejle rundt med en potentielt farlig kite.
Hvor ny skal kiten så være for at man er på den sikre side? Det er 10.000 kroners spørgsmålet og der er ikke nogen facitliste, for ligesom med mennesker, så er der forskel på hvor hårdt et liv den enkelte kite har haft. Du skal bare være opmærksom på at du løber en større risiko for en ”overraskelse” jo ældre kiten er og det skal naturligvis afspejle sig i prisen. Er kiten over 5 år gammel vil jeg være forsigtig og en 10 år gammel kite er kun til reservedele eller til at sy om til en sommerhat.
Kite mærke
Med fare for at få mange kiteeksperter på nakken, så mener jeg ikke der er nogen eksisterende mærker i dag som er decideret elendige og som man bør holde sig fra. Men der er mærker som er bukket under over tid og det betyder at det kan være svært eller umuligt at få reservedele til et kitemærke som ikke længere findes på markedet. Så tjek inden du køber en brugt kite om mærket faktisk stadig findes som kiteproducent. Gør den ikke det, kan du stadig godt købe kiten, men prisen skal bare afspejle den risiko du løber som køber.
Du skal vide at man ofte kan finde 3. parts reservedele eller kan få en kitereparatør til at lave en eller anden løsning. Men i en salgssituation er det en ulempe at mærket ikke længere eksisterer.
Kite type
Der findes primært to hovedtyper, foilkites og tubekites. En foilkite er kendetegnet ved at den har en række ”kanaler”, som bliver fyldt op når vinden blæser ind på Leading Edge af kiten. Luften bliver i kanalerne og er med til at give kiten sin facon. Denne type kite er meget let og minder meget om en paraglider som kan ses flyve rundt ved danske skrænter.

Til forskel fra foilkites, så har tubekites ikke sådanne kanaler, men i stedet en stor blære der sidder inde i kitens front og en række mindre blærer der sidder vinkelret på fronten. Disse blærer (eller ”tubes”) pumpes op og udgør kitens ramme/skelet og giver den facon.

Efter min mening bør din første kite være en tubekite. Det siger jeg fordi jeg synes tubekiten er sikrere for en begynder (den er lettere at få i luften og få ned igen. Den er lettere at få op af vandet, hvis/når den falder i vandet. Den flyder på vandet osv.). Så mit råd vil være at gå uden om foilkites som din allerførste kite.
Tubekites
Godt så – altså du går efter en tubekite. Men det skal jo ikke være let, så for at gøre forvirringen større, så findes der forskellige former for tubekites, hvoraf nogle af dem IKKE egner sig som begynder kites.
Groft sagt findes der 2 typer tube kites:
- C-kites
- Supported Leading edge kites.
Nu er formålet med denne artikel ikke at lave en grundig forklaring på forskellige kitetyper, men bare at gøre dig i stand til at styre forbi den kitetype du skal holde dig fra som din første kite.
C-kite
En C-kite kan kendes ved sin facon og den måde du sætter linerne fra din kitebar fast i kiten. En C- kite ser meget ”kasseagtig” ud når du ser den lagt ud på jorden og du sætter kitelinerne fast i hvert hjørne af kiten. Fastgørelsespunkterne er 4 snore som sidder i hvert hjørne af kiten.


C kites har ofte en 5. line som dels bruges som flagging line, dels for at lette relaunch som kan være en udfordring med en C kite.

Supported Leading Edge (SLE) Kite
En SLE kite er kendetegnet ved at den ikke ligner en kasse når den ligger udspredt på jorden, men nærmere ligner et ”D”. Et andet kendetegn er, at linerne fra din kitebar sættes fast i de 2 endepunkter i ”’D”et og de sidste 2 liner sættes fast til et sæt snore der sidder foran på kiten. Disse snorer på fronten af kiten er med til at styre faconen af kiten, ved at fordele trækket over et større stykke af fronten og deraf navnet, Supported Leadning Edge.


Godt så – nu ved du at der findes 2 hovedtyper af tubekites. Og du skal undgå kites af C typen. Disse kites er sværere at styre, de kan bruges i en mindre vindområde end SLE kites og de er sværere at relaunche (dvs. at få op af vandet efter et crash).
Som tommelfingerregel kan du altså se om det er en C-kite ved at se om den ser ”firkantet ud” når den ligger uoppustet foldet ud på jorden, og om fastgørelsespunkterne for linerne er i hvert hjørne.
Ud over opdelingen i C-kites og SLE kites, så deles kites op i kategorier alt efter hvilken kite disciplin de er beregnet for, f.eks.:
- Begynder/allround/freeride
- Freestyle
- Wave
- Letvind
- Osv.
Det bliver for omfattende at gennemgå de mange forskellige typer her. Men tjek hjemmesiden kitefinder.com og læs om netop den kite du er ved at købe. Kitefinder.com er en stor database over de sidste mange års kitemærker og modeller, inklusiv en anmeldelse af kiten.
Slid
Jeg berørte det lidt tidligere og det er jo lidt logik for burhøns at der kan være forskel på 2 lige gamle kites, afhængigt af hvor meget de er blevet brugt og hvordan de er blevet behandlet. Du vil tit se at sælgeren beskriver sin kite som ”stadigvæk crisp”. Og her mener han/hun hvordan sejldugen føles. Knitrer den stadig ”crisp” eller føles sejldugen som et gammelt brugt lagen? Jo mere tyndslidt dugen er, jo større sandsynlighed for at rive hul og generelt dårligere performance. Så det skal naturligvis afspejles i prisen.
Gå kiten igennem for evt. huller eller revner i kitedugen og for evt. syninger der er gået op eller ved at gå op. Er der tidligere reparationer, kan det bruges til at forhandle prisen ned, men de fleste reparationer betyder ikke det store for kitens flyvegenskaber.
Tjek de snore der sidder fast i kiten – de såkaldte ”bridles”. De skal være hele, uden synligt slid. Er bridles’ene forsynet med blokke, ringe eller andet, så skal de også være funktionsdygtige.







Alle ovenstående skader kan jo udbedres hos en professionel kite reparatør, men det koster og derfor bør det afspejles i prisen.
Tæt?
Det siger sig selv at kiten skal holde luft og altså være 100% tæt. Igen er det svært at bruge sælgerens garantier for at kiten er tæt, så snart man har overført betalingen, men det bedste var om man kunne se kiten oppumpet og se hvordan den har det efter en time eller 2.
Hvis du må nøjes med at se kiten pumpet op i kort tid hos sælger, så sørg for at lytte/mærke efter utætheder ved alle ventiler. Du kan evt. tage en forstøverflaske med lidt sulfovand i og sprøjte på ventilene og evt. langs LE. Der er ikke nogen garanti, men er der store utætheder, vil det boble, hvor der er utætheder.
Opbevaring
Det er i samme boldgade som slitage – men hvordan er kiten blevet opbevaret – er det tørt og varmt, eller har den ligget i et koldt kælderum? Er kiten blevet skyllet i ferskvand efter brug og hængt til tørre efterfølgende osv.
Det er jo i sagens natur svært at få et ærligt svar på, men der kan jo være andre tegn på hvordan kiten er blevet behandlet – hvordan er den f.eks. lagt sammen? Hvordan ser kitetasken ud osv. Lad din indre detektiv komme til overfladen.








Ser den kite du er interesseret i ud til at være blevet lagt sammen som på ovenstående billeder, kan du være nogenlunde sikker på at ejeren har passet på sine kites.
Ventiler
Kitens ventiler er et kapitel for sig.
Alle moderne kites har det man kalder et ”one pumpe system”. Det betyder at du kun pumper kiten op fra en ventil og at alle blærer (LE og struts) bliver fyldt på den måde. På mange gamle kites skal man pumpe struts og LE enkeltvis via et antal ventiler. Så gå efter en kite med One Pump system.
Tilsvarende har ældre kites typisk en ventil man puster luft ind af og en anden ventil man lukker luften ud af. En moderne kite har en ventil til både indblæsning og udblæsning af luften efter brug. Det er en lille ting som man måske godt kan leve med.




OnePump systemerne fungerer på den måde at der sidder et antal ventiler på frontblæren og disse bruges til at pumpe luft ud i struts’ene med. Både ventilerne samt de slanger der forsyner struts’ene med luft, har det med at blive møre over tid og efter solens UV stråling (du vil kunne se at ventilerne har ændret farve fra gennemsigtige til gule eller nærmest brune). Dem skal du være opmærksom på – de kan være utætte eller blive det i fremtiden. Det er ikke en katastrofe, for både ventiler og/eller blærerne kan udskiftes. Men det er jo en ekstra udgift.

Kitebar
Når du køber din første kite har du typisk brug for en komplet kite, dvs. inklusiv en kite bar. Jeg var inde på det tidligere, men det er her du virkelig kan se forskel på gamle og nye kites. Og alene baren kan være grund nok til at holde sig fra en brugt kite, da det er i baren det meste af din sikkerhed sidder. Det du aksl være opmærksom på er specielt chickenloop’en og hvor nemt det er at quick release og frigøre sig fra baren. Det helt gamle barer har stort set ingen udløsningsmekanismer. De lidt mere moderne har udløser mekanismer med velcrolukning, mens nyere har et enkelt ”clicksystem”. Og her skal du ikke gå på kompromis. Du SKAL vælge en moderne bar. Du kan evt. vælge at købe kiten uden bar og så ofre pengene på en moderne bar (langt de fleste barer har 4 lige lange liner, så du kan sagtens bruge en bar fra f.eks. et andet fabrikat – se evt. vores tidligere artikel om kitebarer her).




Antal liner på hhv. kite og bar. De fleste moderne barer har 4 liner, men du vil kunne opleve kites/barer med 5 liner. Den 5. line bruges typisk på c-kites eller kites som er svære at få op af vandet efter crash. Jeg vil fraråde dig at købe sådan en kite som din første kite, for du skal gerne have en kite der er enkel at få op af vandet mens du er begynder. Så gå efter en kite der styres med en 4 linet kite.
Begyndervenlig:
Det siger sig selv, at kiten bør være begyndervenlig hvis det er din første kite. Og her ser man af og til annoncer hvor sælgeren skriver ”velegnet til begynderen”, hvor man sidder tilbage og tænker ”Nej det er det fandme ikke”. Så du kan ikke være sikker på at sælgeren tænker på dig som begynder, men bare på at få skudt kiten afsted.
Men kiten skal være let at kontrollere, den skal kunne holde sig stabilt i luften og den skal være let at relaunche. Igen – læs om kitens karakteristika på kitefinder.com og se om den lever op til disse krav.
Kiten skal være enkel at relaunche
Relaunch er det engelske ord for at få kiten i vejret efter et crash i vandet. Og kiten skal være så enkel at relaunche som overhovedet muligt. Men hvordan finder du ud af det? Jeg vil foreslå at du læser en anmeldelse af den kite du har forelsket dig i, på hjemmesiden kitefinder.com.
Konklusion
Der er mange penge at spare ved at købe brugt udstyr og der er et stort brugt marked. Men du skal se dig for så du ikke kommer til at købe billigt for dyrt 😉. Aller bedst er det hvis du har en erfaren kitesurfer du kan spørge om råd inden du får brugt mobilepay. Kender du ikke en du kan støtte dig til, så spørg evt. din lokale kitereparatør – de vil helt sikkert kunne rådgive dig da de ser mange forskellige kites og kan give dig nogle hints til hvad du skal se efter.
Håber du kan bruge mine råd og som altid – indholdet i artiklen er bare udtryk for min holdning og du kan sikkert finde andre kitere der har andre synspunkter. Sådan er livet 😉.
Drop gerne en kommentar og også gerne input til nye artikler.