Little Big Air 2023

En dag sidst på sommeren spurgte Dmitrijus os om vi ikke skulle med til ”Little Big Air” på Langeland i oktober måned. Nu er hverken Betina eller jeg verdens bedste kitesurfere, så vi havde måske nok lidt svært ved at se os i en konkurrence, men da Dmitrijus fik fortalt os at konceptet netop VAR møntet på bredden og ikke eliten, meldte Betina sig til Little Big Air 2023 d. 28.-29. oktober.

Dette blog indlæg handler derfor om Little Big Air 2023.

Som sagt henvender LBA sig til de helt almindelige kitesurfere og IKKE til de professionelle. Arrangementet har selvfølgelig nogle konkurrenceelemter, men er i lige så høj grad et event, hvor det sociale er i højsædet. Det skal være sjovt for alle at deltage.

LBA arrangeres af lokale ildsjæle som gerne vil udbrede kendskabet til Langeland som kitesurf destination. Det er 3. gang eventet afholdes og det er planen det skal blive en årlig tilbagevendende begivenhed.

I år var arrangement planlagt til at løbe af stablen en af dagene i weekenden d. 28.-29. oktober. Som weekenden nærmede sig, blev vejrudsigten dog gradvis dårligere og fredag d. 27. kl. 15 tikkede en mail ind om at konkurrencen ikke kunne afholdes om lørdagen og at vejrudsigten for søndag kunne gå begge veje. Så vi holdt os klar og i løbet af lørdagen begyndte vejrudsigten for søndag at se helt hæderlig ud – 9-14 m/s fra SSV. Og sandelig – lørdag kl. 15 tikkede en mailbesked ind om at konkurrencen blev afholdt på Hesselbjerg Strand og at der var skippermøde kl. 10.

Så tidligt i seng lørdag aften og afsted i bilen kl. 5 søndag morgen og vi var fremme ved spottet kl. lidt over 8 som de første, bortset fra de 5 arrangører. De sidste par timer mod Langeland stod regnen ned i stænger, men det hele lettede og vejret klarede op jo tættere vi kom kl. 10 og det endte i det hele taget med at blive perfekt, men blandet kitevejr.

I takt med klokken nærmede sig 10, dukkede flere og flere deltagere op, herunder også flere kendte ansigter ”hjemmefra”(Lynæs).

LBA består af 2 konkurrencer:

 • En konkurrence, hvor det gælder om at hoppe så højt som muligt og hvor højden måles af deltageren selv vha. højdemåleren ”WOO”. Konkurrencen foregår med alle deltagere på vandet samtidigt og løber en time. For at der skal være en chance for alle, er deltagerne delt op i 4 kategorier i denne konkurrence:
  • Mænd som tidligere har sprunget over 8 meter
  • Kvinder som tidligere har sprunget over 8 meter
  • Mænd som ALDRIG har sprunget over 8 meter
  • Kvinder som ALDRIG har sprunget over 8 meter

Der er præmier til 1’eren og 2’eren i hver af de 4 kategorier. Præmierne var lokale virksomheder: Borgssurfshop, Broløkke Herregård, Momlis, Langelandsplakater og Svendborgsunds Bryghus.

Flotte præmier i form af krus lavet af det lokale ”No Stress Pottery” med inskriptionen ”Litte Big Air” 😊.
 • En Big Air Freestyle konkurrence som man kender det fra f.eks. King of the Air, dog med færre heats, for at holde praktikken så simpel som muligt:
  • De 30 deltagere (som p.t. er loftet i LBA) deles i 2 hold.
  • Det ene hold (dvs. 15 deltagere) sejer i samme heat i 20 minutter og laver big air tricks, mens det andet hold står på stranden og bedømmer hvem der er bedst. De 2 bedste deltagere går i et finale heat
  • Så bytter de to hold plads, dvs. hold 2 går på vandet og konkurrerer og hold 1 bedømmer. De to bedste på hold 2 går i finalen
  • Finalen består herefter af 4 deltagere og der kåres en 1’er og 2’er.
 • Ud over de 2 nævnte konkurrencer er der desuden en præmie til stævnets vildeste crash 😂.

Efter et kort skippermøde hvor ovenstående regler blev gennemgået af arrangørerne gik 1. konkurrence i gang. Vinden var noget svingende, men de fleste mænd sejlede 10-12 m2 kites.

Efter en times sejlads blev konkurrencen afsluttet både med flagsignal og tågehorn og alle deltagere gik på land for en kort bemærkning. Pausen blev brugt til at tjekke sine hop i WOO app’en på telefonen og noterer resultatet for det bedste hop på resultattavlen. Deltagerne registrerer selv sit bedste hop på resultattavlen – så resultatet er baseret på tillid til at deltagerne ikke snyder.

Kort efter blev deltagerne delt op i de 2 Big Air Freestyle grupper og første hold blev sendt på vandet til 20 minutters show. Der blev vist gode takter fra mange kitere, men navnlig 2 kitere skilte sig ud. Det var hhv. en mandlig og en kvindelig kitesurfer: Gustav (fik ikke hans efternavn, men han sejler Naish Dash/Pivot) og Kaya Lehmann. Disse 2 gik videre til finalen.

Andet heat var ligeledes fyldt med flotte præstationer, men igen var der et par der lige var det nøk bedre end resten – nemlig Dmitrijus Matochinas og Mikkel Hansen – begge ”lokale” fra Lynæs.

Efter en kort tur på land, måtte de 4 finalister atter på vandet. Vinden var taget noget til i finalen og Dmitrijus valgte at skifte sin 12’er ud med en 10’er, mens Mikkel og Gustav holdt fast i deres 12’ere. Jeg fik desværre ikke set hvad Kaya gik ud med.

Gustav kæmpede bravt med sin 12’ere, men havde nogle styrt, hvor det ene endte med en parkering af kiten på stranden. Han fik dog styr på den og tog på vandet igen, men efter kort tid besluttede han sig for at skifte til en mindre kite. Mens Gustav sloges med den øgede vind, havde specielt Mikkel Hansen en fest med sin 12’er og han var i en liga for sig selv. Ikke langt efter var både Kaya og Dmitrijus og specielt Kaya’s trick havde høj sværhedsgrad, men det kneb flere gange med at lande tricks’ene.

Efter de 20 finaleminutter stod det rimeligt klart, at vinderen var Mikkel Hansen med Kaya Lehmann på anden pladsen.

Ca. 10 minutter efter finaleheatet var afsluttet, var der præmieoverrækkelse. Jeg har desværre ikke noteret vinderne af ”hoppe højt” konkurrencen, men der var flotte gaver fra lokale sponsorer til alle vinderne.

Vinderen af “bedste crash” var den (i finalen) uheldige Gustav. Som held i uheld gik han således ikke hjem uden præmie fra stævnet, selvom han sikkert hellere havde vundet finalen.

Derudover var der en lang række lodtrækningspræmier, så der var ikke mange deltagere der gik tomhændede hjem fra LBA 2023.

Alle de glade vindere 😊.

Alt i alt synes vi fra Lynæs at det var et rigtigt god arrangement, som så rigelig var de 2*3timers køretur værd. At Betina ovenikøbet vandt 2. præmien i kategorien for kvinder med hop op til 8 meter, gjorde bare turen endnu mere vellykket 😊 . Vi har allerede talt om at vi skal være med igen næste år og at vi skal se om ikke vi kan lokke flere af de nordsjællandske kitesurfere med til Langeland ved den lejlighed.

Tak for et godt arrangement til arrangørerne (som jeg desværre også har glemt navnene på, bortset fra Ulrik)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.