Når uheldet er ude – dækker forsikringen? – part 2

For nyligt lavede jeg et kort blogindlæg om kitesurfing og ulykkesforsikringer, hvor jeg gjorde opmærksom på, at man som kitesurfer bør have styr på hvordan man er forsikret, i tilfæde af man kom ud for en ulykke under kitesurfing. En af pointerne var, at det er meget forskelligt om kitesurfing er dækket af den normale ulykkesforsikring, eller man skal tegne en særlig forsikring for farlig sport.

I forbindelse med den artikel, fik jeg et input om at jeg burde have lavet en undersøgelse blandt forsikringsselskaberne og lave et overblik for ”kite communityet”. Så det er denne artikel et forsøg på. 

Jeg har udvidet scopet til ikke kun at handle om ulykkesforsikring, men følgende:

 • Ulykkesforsikringer
 • Ansvarsforsikring ved kitesurfulykke
 • Tyveriforsikring fra bil
 • Bagageforsikring ved rejse

Der kunne sagtens have været mere på listen, men det var hvad fantasien og tiden rakte til denne gang. Hvis der er interesse, laver jeg måske en lignende undersøgelse engang i fremtiden, så drop mig gerne input i kommentarerne.

Mit fokus har ikke været på at finde de billigste forsikringspriser eller på at finde det selskab, der dækker med det højeste beløb. Det ændrer sig alligevel løbende og du kan forhandle dig til andre priser end dem jeg kan finde på nettet. Fokus har været på at se om kitesurfing er dækket af forsikringen eller ej. Så er det pris du er ude efter, så må du selv i gang med detektivarbejdet.

Sådan har jeg gjort

Jeg har udvalgt de 8 største forsikringsselskaber i Danmark. Til sammen dækker disse 8 knap 80 % af forsikringsmarkedet, så der er stor sandsynlighed for at de fleste kitesurfere har forsikring hos en af de 8.

De 8 forsikringsselskaber er her opgjort efter markedsandele.

 • Tryg
 • TopDanmark
 • Codan
 • Alm.Brand
 • Gjensidige Forsikring
 • If
 • LB Forsikring *)
 • Alka

*) LB er et forsikrings fællesskab, så de samme betingelser gælder følgende selskaber: Runa Forsikring, Bauta Forsikring og LB Forsikring til PFA.

Jeg lavede 10 spørgsmål som jeg selv syntes var relevante i forhold til kitesurfing og forsikring. Det var en blandet buket om alt fra ulykke, skade på andre, tyveri fra bil, mistet bagage på ferietur osv. Jeg er efterfølgende blevet klogere på at nogle af spørgsmålene var overlappende/irrelevante og at jeg burde have spurgt om yderligere ting. Sådan er livet – man bliver klogere undervejs. Næste gang måske…

Jeg har kontaktet alle selskaberne telefonisk (hvilket i sig selv er en ”oplevelse” – selskaberne burde prøve at ringe til sig selv og opleve deres ”kundeservice”. Tommelfingerregel er, at jo større forsikringsselskab, jo længere tid går der inden du taler med et rigtigt menneske. Et selskab har en talende chatrobot, som beder en fortælle hvad man ringer om. Jeg sagde ”forsikringsoplysning”, hvorefter robotten siger ”Skade – jeg stiller om”).

Ud af de 8 selskaber, kunne de 2 straks svare på mine spørgsmål (Tryg og Alm. Brand). De øvrige ville have spørgsmålene pr. mail (IF forsøgte at svare pr. tlf., men efter 4 omstillinger mente de alligevel, en mail var bedre). Ud af de 6 der fik en mail, savner jeg fortsat svar fra de3 (!).

Jeg har desuden downloaded forsikringsbetingelserne fra alle 8 selskaber fsva. ulykke-, indbo- og rejseforsikring og det er hovedsageligt herfra jeg har samlet oplysningerne.

Jeg har forsøgt at samle det hele i et stort skema, hvor jeg har angivet min opfattelse af dækningen med alm. skrift og desuden sakset de relevante afsnit fra forsikringsbetingelserne og indsat med mindre kursiv skrift.

Oversigten er ikke læsevenlig på alle devices, så du kan med fordel downloade oversigten og åbne den i Excel eller Google Sheets.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [16.42 KB]

Min force er ikke smarte hjemmesider, så download oversigten hvis du vil have den i en mere læsevenlig udgave.

Take aways

Som det fremgår af oversigten, er det ikke sådan lige til at se hvilket selskab, der er bedst for kitesurfere og du kan nok fortrinsvis bruge undersøgelsen som inspiration til hvad DU SELV BØR tjekke hos dit eget forsikringsselskab. I den forbindelse er her en række punkter du bør have i baghovedet.

 • Af de 8 selskaber, er der 3 som overhovedet ikke nævner kitesurfing i deres policer. Det nærmeste man kommer er ”og lignende”. Dvs. her er der en ladeport af mulighed for fortolkning. Så hos disse selskaber ville jeg presse på for at få noget på skrift.
 • De fleste af selskaberne dækker ikke ulykker ved kitesurfing, hvis man er professionel. Defintionen af hvornår man er professionel, varierer. Hos nogen defineres du som professionel, hvis du tjener mere end 25.000 på din sport årligt.
 • Definitionen af ”farlig sport” varierer og det kan være uklart om kitesurfing er dækket. Se f.eks. denne afgørelse.
 • Meget forskelligt hvornår tyveri fra bil dækkes. Hos nogen må udstyret ikke have været synligt, mens det er ligegyldigt hos andre. Hos de fleste skal der være synligt tegn på indbrud, f.eks. smadret rude.
 • De færreste selskaber dækker tyveri fra tagboks
 • For ulykkesforsikringerne er det forskelligt hvad de dækker – nogen dækker varigt mén, nogle invaliditet, men er det det samme? Så vær vågen og spørg ind.
 • Mht. tyveri har undersøgelsen fokuseret på tyveri fra bil, men udstyr kan også blive stjålet hjemme, f.eks. fra redskabsskur. Her er der også forskellige regler du bør spørge ind til. Der kan f.eks. være forskel på om det er ved helårshus eller fritidshus. Og det skal være aflåst!
 • Ikke alle forsikringsselskaber dækker skader på kiteudstyr, hvis du er impliceret i færdselsuheld
 • Nogle rejseforsikringer dækker ikke farlig sport. Spørg ind til hvordan du er stillet, hvis din ulykkesforsikring siger Kitesurfing er dækket, men din rejseforsikring siger noget andet.

Disclaimer

Jeg har ingen aktier eller andet i forsikringsselskaber og forsøger på ingen måde at promovere nogen selskaber. Mit eget forsikringsselskab er ikke engang med i undersøgelsen, da det er en marginal spiller på markedet. Jeg får intet honorar for denne artikel.

Indholdet i min undersøgelse står for min egen regning og der kan være ting jeg har overset eller fortolket forkert. Så tag undersøgelsen ”as is” og som inspiration til at gå dine egne forsikringer igennem med henblik på at finde ud af hvordan du er dækket i forhold til kitesurfing.

Afrunding

Afslutningsvis håber jeg at du synes du kan bruge informationen i min undersøgelse. Smid gerne en kommentar i kommentarsporet om hvad du synes og vend meget gerne tilbage til min blog en anden gang. Tak for din tid 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.