Problemer med korte arme? Ingen arme – ingen kager…

Korte arme

Jeg hører ofte om elever som synes deres arme er for korte i forhold til kite baren. De synes at selvom de strækker armene helt, kan de ikke nå depower snoren – og ”kan du ikke anbefale en anden bar som jeg bedre kan nå?”

I langt de fleste tilfælde så er det et ”problem”, der går over når teknikken bliver bedre og de samme personer kan senere i deres kitesurf karriere ikke forstå det overhovedet var et problem.

Men der ER også elever, hvor det er et reelt problem med korte arme i forhold til den bar man bruger.

Det er typisk små personer og især kvinder og børn.

Så er der løsninger på det problem? Ja selvfølgelig er der det og her er nogle bud på hvad du kan gøre.

Greb på baren

Det lyder lidt underligt at den måde man holder på baren kan have betydning for om man kan nå. Men ikke desto mindre er der noget om snakken. De fleste begyndere holder rundt om baren, som holdt de om skaftet på en hammer. Dvs. hænderne er helt knyttet rundt om baren for at holde så godt fast som muligt. Men hvis du ser hvordan en rutineret kitesurfer holder om baren, vil du se, at han/hun kun holder rundt om baren med fingerspidserne. I tillæg til det, så holder den rutinerede hænderne tæt på midten af baren, hvor begynderen ofte holder helt yderst på baren.

Både det at kun holde med fingrene og holde på midten giver længere rækkevidde – måske helt op til 10 cm. Og det kan man jo bare gøre med det udstyr man allerede har.

Valg af trapez

Mange trapez’er har en tendens til at ”kravle op” når der begynder at komme træk fra dragen. Man ser tit at en hoftetrapez har flyttet sig op på brystkassen og det betyder at baren også flytter sig højere op og det bliver vanskeligt at nå den.

Hvis man i stedet for en hoftetrapez vælger en siddetrapez, så flytter den sig med garanti ikke opad, uanset hvor meget kiten trækker.

Jeg vil vurdere at en siddetrapez er den bedste kur mod problemet med ikke at kunne nå kitebaren.

Mindre chickenloop

En stor chickenloop er med til at baren kommer højere om og bliver svær at nå. Flere og flere kitebaren kommer med muligheden for at skifte mellem forskellige størrelser chickenloop. Så har du sådan en og har du problemer med at nå baren, så kan du vinde op til 10 cm på at skifte til en mindre chickenloop. Og mange bække små….

Valg af trimsystem på baren

Det er typisk problemer med at nå barens trimsystem (”depower”), der gør man synes armene er for korte. Det er der selvfølgelig også råd for. Der findes en række kitebarer som ikke trimmes oven over baren. Dutone’s clickbar trimmes på selve baren og Naish Torque fås med ”below the bar” trim. Disse barer kan trimmes af alle, uanset armlængde.

Justering af depower placering

Nogle barer har mulighed for at justere placeringen af depower trækket. Det betyder at du kan flytte depower punktet længere ned mod baren og derved bliver det lettere at nå depowersnoren. Og så skulle man jo mene den ged var barberet.

Men alt har som regel en pris og her er prisen, at man har et mindre stykke til at ”skøde ud”. Dvs. hvis du har brug for at mindske kitens træk, ved at strække armene, så vil baren stoppe når den når depower mekanismen. Og ved at man har flyttet denne tættere på baren, er det ikke længere sikkert at du kan depower kiten nok, ved at strække armene eller slippe baren. Så denne løsning KAN være risikabel.

Valg af bar specielt designet til mindre personer

Langt de fleste kitebarer er designet af mænd til mænd. Så det er ikke så underligt, hvis de ikke sidder lige i skabet til mindre personer. Men der findes kitebarer der er designet specifikt med henblik på mindre personer.

Disse barer er typisk smallere end ”normale” barer, fordi man antager at mindre personer også anvender mindre kites.

Eksempler på barer der er specielt gode for mindre personer er:

  • Airush Access Bar V2
  • Ozone Compact V4
  • Epic 6G Junior Pro Bar (decideret børne bar)

Ja det var så et indlæg om udstyr til mennesker med korte arme. Håber du fandt det relevant. Drop gerne en kommentar og kom også gerne med forslag til andre emner du kunne tænke dig vi skriver om. Vi har planer om at lave et indlæg om børn og kitesurfing, så det kommer nok i løbet af efteråret 😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.