Pump up your kite….

Jeg synes ofte jeg oplever at kites er pumpet op med for lidt luft, når jeg enten hjælper med at launch’e eller tage en kite ned. Man kan mærke det på LE når man holder kiten, at den simpelthen føles for blød.

Så derfor et lille indlæg om korrekt lufttryk i en tube kite.

For lavt tryk

Alt for mange kitesurfere pumper for lidt luft i deres kite. Det kan der være mange grunde til, f.eks.:

  1. Uvished om hvor hårdt kiten må pumpes om
  2. Frygt for at kiten skal eksplodere
  3. Uvished om hvad trykket reelt er, f.eks. hvis pumpen ikke har en trykmåler med en skala med PSI tal
  4. Udmattelse – det hårdeste ved at kitesurfer er at pumpe kiten op…

Lad det være sagt med det samme – det er uhyre sjældent at nogen pumper en kite så hårdt op at den springer. Det KAN ske, men du bliver overrasket over hvor meget kiten kan tåle. På de fleste nyere kites er det anbefalede lufttryk angivet – som regel tæt på hovedventilen. Og trykket i de fleste kites er i dag 6 PSI eller derover. Jeg har f.eks. en Naish kite, hvor der står 10 PSI på. Det er pænt hårdt!

På de fleste kites er producentens anbefalede tryk angivet. Her et interval.

Som tommelfingerregel kan man også sige, at jo mindre kitestørrelse, jo højere tryk skal kiten have.

Men hvis din pumpe ikke har et manometer på eller manometeret blot er delt ind i farver, så kan det være mere end svært at afgøre om kiten har det korrekte tryk – og det vil jo også blive meget ”ca”, hvis ikke du har en pumpe med et manometer med en talskala i PSI. Så du må prøve dig lidt frem.

Jeg bruger et par tommelfingerregler, hvis pumpen ikke kan vise det præcis:

  • Pump kiten op og knips med pegefingeren på LE. Lyden skal gerne være som på et stramt trommeskind.
  • Når du tager pumpen af kiten, skal der helst være en tydelig lyd af overtryk i kiten (et solidt ”puf”).
  • Føl om struts’ene også virker hårde.
  • Prøv at bøje vingespidsen lidt ind mod midten af LE og slip. Vurder dels hvor hårdt det var at bøje kiten og vurder også hvor hurtigt den retter sig ud. En ”blød” kite vil være let at bøje og rette sig (forholdsvist) langsomt ud når du slipper.

Ovenstående er jo på ingen måde en eksakt måde, men i mangel af bedre….

I takt med der er kommet oppustelige SUP boards, er der også dukket en del elektriske kompressorer op. De har den fordel, at du kan indstille trykket til præcist det producenten, angiver og så blot vente på at kiten er pustet op. Jeg har selv anskaffet en og på trods af pumper med manometre etc., så blev jeg overrasket over hvor hårdt 8 PSI faktisk er, når den elektriske pumpe går i gang. Jeg må indrømme jeg blev lidt nervøs om nu pumpens automatiske stop ved korrekt tryk nu også virkede. Men det gjorde den heldigvis 😊. Og jeg blev også overrasket over lyden da jeg pillede pumpen af. Det var markant højere end hvad jeg er vant til, når jeg pumper op manuelt. Det fortæller mig at enten viser mit manometer på den manuelle pumpe ikke helt rigtigt eller også er jeg selv lidt forsigtig/konservativ når jeg pumper op på traditionel vis.

Elektrisk pumpe. Kan pumpe 6-8 kites mellem hver opladning. Kan oplades i bilen eller 220V stik.

Hvorfor er det så vigtigt at have korrekt tryk?

Det er luften i kitens blære der giver kiten form og struktur. Frontblæren og struts’ene tilsammen danner kitens ramme eller skelet om du vil. Jo hårdere tryk, jo stivere bliver skelettet.

Jo hårdere din kite er pumpet op, jo bedre føling og styring har du med den. Og du får også bedre omsat den energi, der genereres i kite, til f.eks. et hop.

Jeg synes ikke der er ret meget, der er værre end at sejle med en kite med for lidt luft. Den styrer bare dårligt og f.eks. i hop kan du mærke at den ”blævrer” og er det helt galt, kan den ovenikøbet klappe sammen mens du hænger i luften.

For hårdt tryk

Det er uhyre sjældent at nogen får pumpet deres kite for hårdt op. Men skulle det ske for dig, er du ikke i tvivl. Der lyder som regel et hult drøn og LE er flad på under 2 sekunder.

I bedste fald er det ”bare” frontblæren der er eksploderet og du kan nøjes med at købe en ny frontblære. I værste fald laver eksplosionen også hul i Dacronen/Aluula’en i LE. Så er reparationen lidt større – nemlig syning af LE samt en ny frontblære.

Er du interesseret i at nørde mere om tryk i tube kites, så læs denne glimrende artikel af Ralf Groesel – Pump my Kite, RIGHT! (ralfgroeseldesign.com)

For en lidt mindre teoretisk gennemgang – se denne video – (74) Afraid to Ask: What’s the Best Kite Pressure? – YouTube

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.