Sådan launcher du din kite sikkert

kite training

Launch af kite er uden tvivl en af de farligste manøvre i kitesurfing, hvis man ikke gør det korrekt.

Det er farligt for både dig, men også de øvrige mennesker på stranden, så der er god grund til at få godt styr på det. Og det er altså på land, man kan slå sig rigtigt, rigtigt hårdt.

Selv erfarne kitere får launchet forkert, typisk fordi man er alt for ivrig efter at komme på vandet, så man overser fejl i forbindelse med launch.

For mig fungerer det super, at have en tjekliste, jeg løber igennem i hovedet, hver gang jeg launcher. Nærmest som når en pilot løber sin tjekliste igennem inden flyet letter. På den måde sikrer jeg, at jeg ikke overser noget i ”kampens hede”.

Jeg faldt over denne youtube video, der indeholder en ”launch tjekliste” som jeg synes er rigtig god– tjek den ud 😉

Jeg har herunder oversat hovedbudskaberne til dansk og tilføjet mine egne kæpheste 🙂

Tjeklisten har fået navnet S.P.L.A.T., som skulle gøre det lettere at huske de forskellige trin. Det gør den sikkert på engelsk, er lidt i tvivl om det holder på dansk. Om ikke andet, kan navnet SPLAT være en påmindelse om hvad der kan ske, hvis man gør det forkert 🙂 . Men her er tjeklisten altså.

S for Situationen:

Tjek Situationen. Dvs. Vurder dine omgivelser, strand, vand, vejr og vind. Få styr på hvor vinden kommer fra og hvordan din vinkel er i forhold til vinden (f.eks. ved at stå med vinden i ryggen og holde armene strakte ud til siden). Se evt. efter flag for at få styr på vindretningen. Er der ingen flag, så se på kølvandet på kiterne på vandet. De fleste kitere sejler “halv vind”, dvs. med vinden lige ind fra siden. Så kølvandsstriben er som regel vinkelret på vinden.

P for Position:

Hvordan er din egen position og hvordan er kitens position i forhold til vind og i forhold til vandkanten? Jeg synes at man skal lægge sin kite, så tæt mod vandkanten som muligt, så man launcher mod vandet (i modsætning til ind mod land). For hvis noget skulle gå galt, bliver man trukket ud i vandet, som alt andet lige, er blødere end landjorden. Men tilbage til tjeklisten:

  1. Stil dig downwind for kiten, med baren i hånden og så linerne er løse
  2. Sæt din saftey leach fast i baren – og kun den.
  3. Tag fat i chickenloop’en med din nederste hånd og i baren med den øverste. Stram frontlinerne op (de 2 miderste liner) ved at gå bagud.
  4. Med frontlinerne strammet op, går du langsomt op mod vinden, indtil kiten lige præcis ikke blafrer mere og dine bagliner også er strammet op.
  5. Sæt nu chickenloopen fast og slip baren, så linerne bliver løse (=”sheet out”).
  6. Tag fat i baren igen, skød ind (= stram linerne) og gå lidt mere op mod vinde, til du føler et stabilt træk i baren.

L for Liner og sikerhedssystem:

Du står nu i launch positionen med fuldt overblik over dine liner og din bar. Så tjek lige, at ingen liner er snoet, at ingen bridles sidder forkert, at du ikke har en line snoet rundt om en vingespids etc. Og kig ned på din bar og tjek at safety leach og chickenloop sidder som de skal og at du ikke har fået viklet en line rundt om enden på din bar.

A for Area:

Area på engelsk, men på dansk vil vi nok kalde det omgivelserne. Inden du giver tommel op, så tjek lige stranden omkring dig. Er der nogle ”forhindringer”, som kan komme på tværs af din launch? Er der f.eks. andre kites på vej ind/op? Er der badegæster på stranden, som du kan ske at ramme? Mao. sikre dig, at du ikke sker at ramle sammen med nogen/noget under din launch og på vej ud i vandet.

T for Thumbs up/tommelfinger op:

Du er nu klar til launch. Giv din hjælper tommelfinger op tegnet med din nederste hånd. Når din hjælper har sluppet, så kør langsomt din kite en meter over stranden, mens du mærker, at den trækker som den skal. Tag din nederste hånd over på din quickrelease, så du er klar til at udløse, hvis noget skulle gå galt under launch. Kør nu kiten op til kl. 12 – stille og roligt, uden pludselige bevægelser og uden at skøde for meget hjem. En typisk begynderfejl er, at kiteren trækker meget hjem i baren, hvorved kiten backstaller og ”falder ned” og ender i powerzonen. Så husk at ”easy does it” – linerne skal være stramme, men med måde.

That’s it – nu har du en tjekliste, som gør at du kommer sikkert i luften hver gang! God tur på vandet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne webside site benytter cookies for at give en bedre brugeroplevelse. Ved at benytte websiden, accepterer du vores brug af cookies.