Let’s face it – i enhver sport man går en lille smule op i, koster udstyr kassen og kitesurfing er bestemt ikke nogen undtagelse. Tager man f.eks. en kite, så er priser på små 1000 kr pr. m2 ikke ualmindelige og man kan jo overhovedet ikke klare sig med kun én kite 😉.
Det er derfor ikke underligt, hvis man som ny kitesurfer kigger sig om efter brugt udstyr, specielt i den fase hvor man ikke er helt sikker på om kitesurfing er noget for en (men selvfølgelige er det det!). Denne artikel handler derfor om køb af brugt udstyr.
Der er et stort brugtmarked for kitesurfing udstyr. Udstyret handles typisk via Den Blå Avis i kategorien ”Surf og udstyr” samt i forskellige facebook grupper, eksempelvis ”Kitesurf køb/salg”, ”Surfing Køb og Salg”, ”Køb/salg af kitesurfudstyr” osv. Som ny kitesurfer er det dog lidt af en jungle at finde ud af hvad der er skidt og kanel blandt annoncerne og alt for ofte ser vi, at begyndere får købt udstyr, der enten ikke er begynder venligt eller som er for gammelt/usikkert. Vi hører også ofte at ”sælgeren sagde det var et godt begyndersæt”, hvor vi bare må konstatere at det er det absolut ikke.
Indrømmet – det er fristende og spændende at købe sit første kitesurfing sæt. Og når man er i det stadie, hvor man endnu ikke er helt sikker på om kitesurfing vil fange ens interesse, er det fristende at købe billigt, så man ikke smider for mange penge væk, hvis det viser sig at kitesurfing bare ikke er noget for en. Der skal du huske dig selv på sætningen ”hvis det er for billigt til at være sandt, så er der en grund til det”. At købe for billigt, bliver altid dyrt i det lange løb. Alt for ofte bliver vi præsenteret for udstyr købt billigt, men som ved nærmere eftersyn er utæt eller decideret farligt pga. mangelfuld eller antikveret sikkerhedsmekanismer – typisk kitebaren.
Hvad skal man så gøre som førstegangskøber? Det allerbedste er at alliere sig med en ven der selv kitesurfer og som ved noget om udstyret. Har du ikke ven du kan tage med på råd, så kan du f.eks. få Lynæs Kiterepair at hjælpe dig. Det koster lidt, men sparer dig for ærgrelser og penge i det lange løb.
Her er et par tommelfinger regler du kan læne dig op af.
Kiten:

Hold dig fra C-kites. En C-kite er ikke begyndervenlig, men primært for eksperter, der gerne vil have en kite med meget direkte styring. Du kan kende en C-kite ved at den virker relativ firkantet og at linerne gøres fast direkte i hvert hjørne, i modsætning til de fleste andre typer, hvor de 2 miderste liner sættes fast i nogle liner, der sidder fast i fronten af kiten i et mere eller mindre sindrigt snoresystem (”bridles”) som strækker sig over et længere stykke af frontblæren.


Hold dig fra ALT for gamle kites. De kan se fine ud i sejldugen, f.eks. hvis de ikke har været brugt særligt meget. Men inde i kiten er der en plastikblære (forestil dig en kæmpe cykelslange, lavet af plastikposer, så har du en ide), hvorpå der er limet/svejset et antal ventiler på. Over tid bliver både plastik og ventiler møre og limen har tendens til at slippe. Resultatet er det samme, nemlig stor sandsynlighed for at kiten er eller bliver utæt. Det er selvfølgelig godt for vores forretning, men det er super frustrerende at få ødelagt sin kitetur af defekt materiel.
Gå kitedugen igennem for revner, huller og syninger der er i stykker. Det kan alt sammen repareres, men det skal give et afslag i prisen. Tjek også om bridles og evt. pulleys på bridles’ene er uden skader.
Vælg en kite med ”One Pump” system. De ældre kites skal typisk pumpes op flere steder, hvor alle moderne kites kun pumpes op vha. en ventil. I afdelingen for ”nice to have” så er det rart hvis det er en og samme ventil der bruges til at pumpe luft ind og lukke luften ud med, frem for en ekstra ventil til dette. Man kan dog snildt leve med 2 ventiler.
Det giver sig selv, at kiten skal være tæt. Det KAN være svært at konstatere ved en hurtig oppumpning, så afkræv sælger en garanti for den er tæt.
4 eller 5 linet kite?
I vores optik ser vi ikke så meget 5 linede kites mere. Den 5. line blev typisk brugt til at relaunch af kites som var vanskelige at få til at ”rejse sig” i vand. Eller som flagging line ved release. Vores anbefaling er, at gå efter kites der flyves med 4 linede barer.
Hvilke størrelser skal man vælge?
Tja – den er ikke så let at svare på. Det kommer an på flere ting:
- Hvad vil man ofre, for løsningen er nok at have flere kites
- Hvor meget vejer du
- Hvor ofte vil du sejle (hvis du vil sejle tit, SKAL du have flere kites)
Tommelfingerreglen har tidligere været, at man havde en 12 m2 som sin mest brugte kite. Den virker for de fleste fra ca. 7 m/s og op til 9 m/s (igen – tommelfingerregel). Nummer 2 kite var så en 9 m2 og havde man 3, så var det en 7 m2 til de rigtig hårde dage.
Ovenstående passede for en mand på en 80-85 kg. Vejer man så under det, kan det give mening at vælge enten en 10 eller 11 m2 som sin mest brugte kite og så tilsvarende justere størrelsen på de øvrige. Tilsvarende hvis man vejer mere end de 85, så skal man måske justere opad.
Det er jo ikke særligt præcise guidelines og man kommer ikke rigtigt uden on at prøve sig frem. De fleste går dog ikke helt galt i byen med et sæt der hedder 7, 9 og 12 m2. Når det så er sagt, er der en tendens til at et moderne sæt nu ligger i størrelserne 8, 10 og 12 m2, fordi kites’ene er blevet bedre og lettere at håndtere. Men som sagt gælder det nye kites, så køber man brugt, holder det måske ikke helt.
Jeg anbefaler at man tager sin kiteinstruktør med på råd, da han/hun kender dine evner, størrelse og indstilling og dermed bedre vil kunne rådgive dig. Og måske kan du få lov at prøve kiteskolens kites i forskellige størrelser inden du selv køber.
Baren:

Din kitebar skal bare være i orden, da det er her det meste af sikkerheden sidder. Dvs. Quickrelease, Chickenloop, flagging line og trim/depower skal være nemt og skal fungere uden fejl. Det er lige præcis her, at de ældre modeller fejler, fordi netop kitebaren har udviklet sig en hel del siden 2015. Det er ofte, vi råder nybagte kitesurfer til at udskifte den bar de har fået med i købet af brugt udstyr, med noget mere moderne. Det kan normalt fint kombineres med en gammel kite evt. kombineret med et sæt pigtails til 100 kr. for at få ”knuder og løkker” til at passe.

Normalt er linerne på 4 linede kites lige lang – vi kender i hvert fald ikke nogen mærker, hvor det ikke er tilfældet. Så det er en god ide at tjekke det, hvis du køber en brugt bar. Sådan gør du:
- Sæt alle snorene i samme punkt, f.eks. en krog på en pæl eller lignende (vi har f.eks. en krog siddende på plankeværket til samme formål)
- Rul linerne ud og stram linerne op som de vil være når du sejler.

Alle liner skal nu være lige spændt ud. Hænger nogle af linerne længere ned end andre, så er linerne ikke lige lange. De bagerste liner kan som regel justeres i længden, men bed sælger om at vise det, for de kan ske at være justeret helt ud, så de ikke kan justeres mere og så skal du have nye liner, hvilket koster minimum 1000 kr.
Boardet:


Som kitesurf begynder, skal du vælge et board af typen ”Twin Tip” eller i daglig kite lingo bare ”TT”. Der findes andre typer som ligner et almindeligt surfboard med spids næse og afrundet ”bagende”. De betegnes ofte som ”directionals”. Disse egner sig ikke som dit første board.
TT boards har udviklet sig over tid og for år tilbage, var det ikke ualmindeligt at boards var under 130 cm lange og ofte også relativt smalle (under 40 cm). Sådan ser et moderne TT board ikke ud i dag. Board’ene er sjældent under 135 cm og typisk ligger de i området 136-142 cm. Som begynder er det dog ofte en fordel at have et lidt længere board i starten, da det gør det lettere at komme i gang. Et begynder board på 145-150 cm er hvad vi bruger til begynderundervisning og køber du sådan et, vil du senere have stor fornøjelse af det som dit letvindsboard.
Når du køber brugt, skal du sikre dig at boardet ikke har større revner og navnligt ikke sprækker i samlingerne. De fleste boards har ridser på undersiden fra møder med bunden, sten eller andet. Det har som regel kun kosmetisk betydning, men kan selvfølgelig bruges i en prisforhandling…
Tjek at fodstropperne kan justeres og at de sidder ordentligt fast i boardet (mao. at de plugs som skruerne er skruet i, er i orden). Tjek også at der er et håndtag/handle midt på boardet. Det gør det bare lettere at håndtere boardet mens man er begynder. De mere erfarne behøver ikke håndtaget.
På undersiden skal du sikre dig at alle 4 finner er tilstede. Disse kan også have slidmærker efter møde med bund og andet. Det betyder selvfølgelig noget, men med mindre det er meget grelt, vil du som begynder ikke mærke det. Derfor kan du alligevel sagtens bruge det i en prisforhandling.
Disclaimer: Lynæs Kiterepair har ingen forbindelser til nogen mærker og er uvildige. Vi reparerer alle mærker ;).
Hvis du kan lide vores blog indlæg, så læg evt. en kommentar og del gerne et link til vores nyhedssite på de sociale medier. Har du forslag til emner du gerne vil have os til at skrive om, så drop os en kommentar.
