Vi kommer alle sammen ud for at skulle enten launch’e andre eller hjælpe andre med at tage deres kite ned, når de kommer ind fra vandet. Og da vi alle før eller siden selv står i situationen, hvor vi har brug for hjælp til launch/nedtagning, så hjælper vi selvfølgelig alle hinanden, uanset om man hedder Nick Jacobsen eller Svend Bendt. Det er bare god kitesurfer karma.
Og alle forsøger at hjælpe efter bedste evne, men jeg synes af og til jeg oplever nogen som ikke helt har styr på hvordan man bedst hjælper personen der skal have kiten enten i luften eller ned på jorden. Så derfor et lille indlæg om do’s and don’ts ved opsætning og nedtagning. Og husk – det er bare min mening og du kan komme ud for nogen som synes anderledes…
Launch af kite
Jeg plejer at sige, at noget af det farligste ved kitesurfing er launch og landing, fordi det sker på land og der er her man slår sig! Så det er super vigtigt at man har helt styr på hvordan man gør både som ”pilot” og som hjælper.
I denne artikel har jeg primært fokus på hjælperen. Men når du skal ud at kite, så skal du jo først udse dig en hjælper til at launch’e dig. Og jeg spørger altid vedkommende om de har prøvet det før. Mange vil gerne være imødekommende og hjælpsomme, selvom de reelt ikke helt ved hvad de skal gøre. Så som hjælper – vær ærlig omkring om du har prøvet det før. Er det første gang, så skal du måske bare lige have lidt ekstra instruktion. Men jeg vil også være ærlig at sige, at jeg selv i nogle situationer er gået videre til en anden potentiel hjælper, hvis jeg var usikker på den første. Husk det er dig, der får flyveturen, hvis nogen fuck’er up.
Dvs. find dig en hjælper du enten kender og ved har styr på launch eller alternativt sikre dig, at ham /hende du har fundet, er helt klar på dine instruktioner og kender håndsignalerne for launch/ned.
Hvis det er en helt ny hjælper, gør jeg et stort nummer ud af at fortælle hvordan jeg vil have de holder kiten (LE holdt lodret, med den ene hånd ca. midtpå LE, kiten stående på stranden – ALDRIG løftet). Jeg fortæller også hvordan de kan mærke/se om kiten står for meget upwind, i neutral, eller i powerzonen. Jeg gentager det lige her:
- Kitens positionen er for meget upwind – kan ses ved at kitedugen blafre inde ved LE (LE= Leading Edge= “frontlæren”)
- Kitens position er for meget i powerzonen – kan mærkes ved at hjælperen føler at kiten skubber ham/hende væk.
- Kitens position er lige i neutral zonen – der er ingen blafren i kiten og hjælperen bliver ikke presset væk af kiten.
Hvis du som hjælper kan se kiten står for meget i upwind position eller endnu værre, for meget i powerzonen, så skal du ikke slippe kiten, selvom kitesurferen har givet dig ”thumbs up” tegnet (med mindre det er Nick Jacobsen eller en anden garvet, der ved hvad de har med at gøre).
Det er godt nok kitesurferens ansvar at launch går rigtigt til, men han/hun kan jo også være ny og uerfaren, så hjælp hinanden. Hvis du har styr på det, kan du hjælpe kiteren ved at pege den vej han/hun skal gå for at komme i neutral position. Det kan i starten være lidt som at være højre/venstre konfus, men her er tommelfingerreglerne:
- Blafrer kiten, er den for meget upwind. Kiteren skal derfor selv gå mere upwind.
- Presser kiten dig (som hjælper) downwind, er kiten for meget i powerzonen. Kiteren skal derfor gå mere downwind for at komme i neutral position.



Indrømmet – det kan være lidt svært at se på stil billeder – så du kan se en lille video her
Når kiteren langt om længe har fået stillet sig i den korrekte vinkel til vinden, er han/hun klar til at give håndtegn. Inden der gives thumbs up, bør man dog lige tjekke at ingen liner er krydsede og at baren også er OK (nogle gange oplever man at en line ”fisker” rundt om bar enden og jeg har faktisk været ude for en kiter, der var kommet til at sno depower linen en gang rundt om baren og sat chickenloopen fast i trapezen. Resultat: Han startede med at baren derfor var skødet ind og kunne ikke release!!!).
Så altså – dobbelt tjek lige at liner og bar er OK, inden du giver OK tegnet. Og mht. tjek at liner, så kan du som hjælper også tjekke linerne visuelt mens du alligevel står og venter på signal.
Når kitesurferen endelig giver OK signalet, skal du som hjælper bare slippe. Ikke noget med at ville hjælpe og kaste kiten op i luften – det ender næsten altid med at kiten ender i powerzonen og så har vi balladen. Så stå med kiten lodret på stranden og bare slip når du får signalet. Du kan evt. være klar til at fange kiten igen, hvis du kan se den vælter ned i powerzonen og hen ad stranden.
Tip:
Når du som hjælper skal tage kiten op fra stranden, ser jeg tit hjælpere der står og kæmper med at få vendt kiten op i lodret position. Hvis du i stedet for at blive stående samme sted og forsøge at vende den på stedet, ”går kiten rundt”, er det meget lettere. Dvs. hvis du skal løfte kiten op mod venstre, tager fat i LE med den ene hånd midt på og den anden et stykke til højre for midten og så blot går mod venstre, mens du holder den venstre vingespids ned mod jorden (ikke presse, bare holde). Bruger du den metode, går det som en leg – selv hvis man er en lille person og kiten er 15m2…
Nedtagning af kite
Nedtagning af kite er noget lettere end launch.
Du kan som regel se på en indkommende kiter om han/hun vil have hjælp til nedtagning, for de går og forsøger at få øjenkontakt med nogen som kan hjælpe, mens de ivrigt giver håndtegn (”tappe sig på hovedet”).
Tapper den indkommende kiter ikke selv på hovedet, kan du evt. spørgende ”tappe på dit hoved” og se hans/hendes reaktion.
Når I har fundet hinanden, styrer kiteren langsomt sin kite mod jorden i neutral zone. Som regel hvor du står, men der kan være situationer hvor du lige må flytte dig hen hvor kiten vil lande. Når kiten kommer ned til dig, tager du i mod på ”upwind” siden og står således så du står ”mellem vinden og kiten” og kan tage fat i LE – på præcis samme måde som ved launch.




Du kan se hele landingen som video her
Når du som hjælper har fat i kiten, er den normale reaktion lige at lægge den på stranden i ”parkeringspositionen” (dvs. med LE op mod vinden og ned mod sandet). Men jeg synes faktisk det er endnu bedre service at vende kiten ned i vandret position, så den er ”glad” (dvs. den modsatte position i forhold til når den ligger på stranden) og holde den der i luften over stranden. Så kan kiteren selv fortælle dig om du skal lægge den ned på stranden eller han vil komme hen og selv overtage. Fordelen ved det sidste er, dels at det er kiterens eget ansvar hvis han/hun skulle komme til at lægge den på noget spidst, dels at han/hun kan vælge at bære kiten over på et område hvor den ikke bliver klistret til med sand eller andet.

Advarsel:
Skulle du alligevel vælge bare at lægge kiten ned op stranden i parkeringspositionen, så husk tippet med at gå kiten rundt og med vinden, i stedet for at kæmpe med at få den vendt rundt. Jeg har i et tilfælde set en hjælper forsøge at med magt vende en kite op mod vinden, med det resultat at der blev en skarp vinkel i LE som gjorde at frontblæren sprang lige efter.
Afslutning
Nu sidder der måske nogle læsere som synes jeg skulle have fokuseret mere på hvordan kitesurferen skal gøre for at sikre sig når han/hun launcher og lander. Det kommer jeg til i en anden artikel. Her var fokus på at klæde hjælperen rigtigt på til at være en god hjælper.
Foto & Video: Claus Wilkki
Kitesurfer: Betina Høye