Når vi bor i Danmark, er det utopi at tro man kan kitesurfe uden at have en eller anden form for dragt på for at holde varmen. Vi har måske 4-5 rigtigt varme sommerdage, hvor det er muligt at kite i badebukser eller bikini. Men det er også højt sat. Så hvis man skal have noget ud af sin kitesurfing er en dragt helt afgørende.
Disclaimer: Jeg sælger ingen produkter selv og er ikke sponseret af nogen. Produkterne der er afbilledet i artiklen er tilfældigvis mine egne, men du vil kunne finde dragter fra andre producenter som er fuldt ud lige så gode.
Nu skrev jeg våddragt i overskriften, men der findes faktisk også tørdragter. Som navnet antyder, er det en dragt der er tør og for de fleste tørdragters vedkommende har du en eller anden form for tøj inden under, f.eks. skiundertøj. Tørdragterne anvendes for det meste af nogle kitere om vinteren. Om sommeren vil jeg mene at tørdragterne bliver for varme herhjemme, men jeg er nok ikke den rigtige til at kloge mig på tørdragter, da jeg aldrig selv har sejlet i en. Så tilbage til våddragten.



En våddragt er en fælles betegnelse for dragter lavet i neopren. Neopren minder lidt om hård skumgummi, dog uden at suge vand. Neopren materialet skulle angiveligt være opfundet af den navnkundige Jack O’Neill som var træt af at surfridning sæsonen var så kort.
Våddragten virker på den måde at der trænger (lidt) vand ind dragten og vandet lægger sig som en tynd hinde mellem kroppen og neopren dragten. Vandet varmes hurtigt op af kropsvarmen og lægger sig som en isolerende hinde. Det siger sig selv, at man ønsker en dragt der sidder så stramt som muligt, så der trænger så lidt vand ind som muligt. Har man en dragt der er for stor, kommer der for meget vand ind og det er umuligt at varme det ordentligt op og resultatet er du fryser.
Våddragter fås i mange forskellige udformninger, tykkelser, farver, priser og kvaliteter. Som jeg tidligere har skrevet i anden sammenhæng, så får du som regel hvad du betaler for – dvs. kvalitet koster.
Men først skal du gøre dig klart hvad dit behov er og om du f.eks. kan klare dig med én dragt eller du skal have flere, f.eks. en sommerdragt og en vinterdragt. Det afhænger jo lidt af dit ambitionsniveau og din pengepung.
Allround dragten
Hvis du ”kun” vil kite i perioden april-oktober kan du sikkert godt klare dig med en dragt, f.eks. i tykkelsen 5mm i kroppen og 3 eller 4 mm i arme og ben. Hov – hvad var nu det for noget, hvorfor er der forskellig tykkelse forskellige steder på dragten? Dragterne er typisk tykkere omkring din torso, hvor de vigtige organer sidder og hvor varmen er specielt vigtig. Tilsvarende er dragterne tyndere der hvor du har brug for mere bevægelighed og derfor er dragterne tyndere der.

Men som sagt, vil du kun have en dragt som skal dække en pæn del af sæsonen, så er en 5/4mm et godt valg. Den vil formentlig være i den kolde ende i starten og slutningen af sæsonen og lidt i den varme ende i sommerperioden. Men det vil være en meget anvendelig dragt som din første dragt, indtil du finder ud af hvor meget du kommer til at kite.
Hvis du bliver lige så hook’ed på at kite som vi f.eks. er her i familien, vil du hurtigt kunne få skabt dig et behov for flere dragter 😉.
Vinterdragter
Vi kiter hele året rundt i Danmark og der har vi altså nogle måneder hvor det er p…. koldt og hvor der skal en virkelig varm dragt til, for at holde varmen, med mindre man hedder Peter Frank (som nærmest sejler i sommerdragt og bare tæer om vinteren 😉). Men vi andre bruger en vinter våddragt i den kolde periode. Vinterdragten er kendetegnet ved at være meget tyk, gerne 6mm i kroppen eller mere og så 4-5mm i arme og ben. Den har desuden indbygget hætte og typisk har den områder på ydersiden af torsoen, hvor ”stoffet” er glat, sort gummi, der ikke kan suge vand (og dermed ikke afkøles så meget som de dele der kan suge vand).

Et alternativ til at købe en vinterdragt kan være at supplere en 5/4 mm allround dragt med enten en tyndere neopren vest inde under våddragten samt med en løs hætte. Du kan også få en vest med índbygget hætte. Endelig kan du kombinere både vinterdragten og/eller allround dragten med en vindbreaker anorak evt. af neopren – det giver endnu mere varme, dog lidt på bekostning af bevægelsesfrihed, så det er et valg (men der er IKKE noget ved at fryse!).



Sommerdragt
Hvis du kun har tænkt dig at kite om sommeren eller du har tænkt dig at have flere dragter, så er sommerdragten en god ide. Sommerdragter findes også i flere varianter, f.eks. forskellige tykkelser (2, 3 og 4 mm), med korte ærmer og lange ben, med lange ærmer og korte ben, med lange ærmer og lange ben og med korte ærmer og korte ben (shorty). Hvad der er rigtigt afhænger dels af hvor kuldskær du er, dels hvor varmt vandet er.
Jeg sejler selv med en sommerdragt med lange ærmer og korte ben lige ned over knæet. Den kan jeg normalt sejle i helt frem til sidst i september. Men det er meget en smagssag hvad man er til.



Godt så – du har nu besluttet dig for hvilken type dragt du vil gå efter (allround, sommer, vinter) og er klar til at putte noget i kurven – men hvad skal du være opmærksom på? Som altid er der sikkert mange meninger om det, men her får du mine råd:
Detaljer at være OBS på:
- Ny eller brugt? Indrømmet – jeg har selv købt en dragt eller 2 brugt og der er selvfølgelig penge at spare. Men dragterne mister også noget af deres isoleringsevne over tid og brug, så en brugt dragt KAN være mindre varm end en het ny. F:eks. køber jeg ikke vinterdragter brugt, da det er min erfaring de bliver koldere over tid og lige præcis min vinterdragt SKAL være så varm som muligt.
- Dagtens lynlås: De fleste dragter har enten lynlåsen foran eller bagpå. På engelsk kaldes det hhv. front zip eller back zip (forkortelser på dragterne BZ eller FZ). Backzip er typisk med en lodret lynlås (men du kan se gamle våddragter med en vandret back zip) er lettere at komme i, men til gengæld kommer der mere (koldt) vand ind ved lynlåsen når du ryger i vandet. Frontzip lynlåsen sidder vandret lige øverst på brystet, så dragten er lidt sværere at komme i. Men til gengæld kommer der næsten ingen vand ind, hvis du falder i.



- Vælger du BackZip, så sikre dig at der er en lang ”rem” i lynlåsen, så du kan nå lynlåsen og kan lyne den helt op.
- Nogle dragter har en lomme til en nøgle, hvilket kan være handy, så du ikke skal gemme bilnøglen et sted på bilen.




- Nogle dragter har ”dræn huller” forskellige steder på dragten, så vand kan løbe ud af dragten. Du vil f.eks. opdage at din våddragt bliver fyldt med vand i læggene. Det er vand der presses op under sejlads og du kan risikere at få nogle flotte ”elefantben”. For at forhindre dette, har nogen dragter en række drænhuller på læggen. En anden måde at forhindre indtrængende vand kan være at have ”buksebenet” stoppet ned i støvlerne eller have en velcrostrop til at holde buksebenet ”tæt” nede omkring anklen. Nogle dragter har faktisk en velco strop syet fast i benet i ankelhøjde.




- Ren nylon på ydersiden eller flader dækket af glat ”gummi”? En dragt som har en yderside helt i nylon er mere robust overfor ridser og revner. Til gengæld holder den ikke helt så godt på varmen som den dragt med gummi områder. Omvendt er dragten med gummi overflade mere sårbar overfor ridser og revner.
- Syninger. I de billige dragter er der gjort mindre ud af forarbejdningen. Derfor vil du kunne mærke på nogle dragter, at der siver vand ind i syningerne. En kvalitets dragt har vandtætte syninger og de er evt. forstærket med et ”bånd” på indersiden.
- Du kan selvfølgelig mærke på dragten om den er tyk eller tynd, men på de fleste dragter står tykkelsen uden på dragten, normalt nederst på ærmet.




- En rookie mistake på kiteskoler og for folk som aldrig har haft en våddragt på er, at de tager den omvendt på. Dvs. backzipp’en kommer til at side foran. Nogle dragter hjælper med at undgå dette ved at skrive på dragten hvad er er for og bag.

Har man mange dragter, f.eks hvis man er en stor vandsports familie eller man driver en udlejningsforretning, kan det være svært at holde overblik over de forskellige dragtstørrelser. Her har nogle producenter gjort det lettere at skelne de forskellige størrelser vha. farver og store bogstavsangivelser.

Vedligeholdelse af dragten
Når du har fået købt din drømmedragt og har haft den i vandet, så er det en god ide at skylle den i fersk vand efter brug. Hæng den til tørre med vrangen udad. Vær særlig omhyggelig med lynlåsen. En metallynlås der har fået saltvand har det med at irre og sætte sig fast, hvis man ikke får skyllet alt salt og sand ud af den.
Når du hænger dragten op, så er det faktisk aller bedst at hænge den op som vist på billedet herunder.

På den måde kommer der ikke trykmærker efter f.eks. en bøjle. Herunder ses billeder af skuldrene på en dragt, der har hængt på en bøjle. Har du ikke plads til din dragt kan hænge som ovenfor, så kan du beklæde en bøjle med isoleringsrørskåle for at fordele trykket bedre og på den måde ungå tyndslidte skuldre.



Vask af våddragt
Selvom du skyller din dragt efter hver tur på vandet, kan den over tid godt komme til at lugte lidt af gnu. Er det nået dertil, kan du købe speciel vaskemiddel (“shampoo”) til våddragter. Jeg vil fraråde at putte dragten i vaskemaskinen – det tror jeg simpelthen ikke den har godt af. Jeg fylder som regel en balje med vand og hælder våddragtsshampo i efter anvisningerne på flasken. Så håndvasker jeg dragten, skylder den efterfølgende i rent vand og hænger den til tørre – altsamme med vrangen ud.

Navnet på shampooen får mig til at tænke på min kammerat som altid siger “Der findes 2 slags mennesker: Dem der tisser i dragten og dem der lyver” 😂.
Revner i våddragten
Selv om man passer godt på sin dragt, kan man komme til at få snittet revner i dragten. Typisk kan man få skåret revner i bagdelen, hvis man kommer til at sidde på bunden i forbindelse med en pause eller et styrt. Der skal ikke andet til end en enkelt musling. Det er super ærgerligt at få lavet revner, som på billedet herunder, på en helt ny dragt. Derfor er der også nogen som sejler med et par solide shorts uden på dragten, simpelthen for at undgå ridser (eller måske for at skjule gamle skader 😉). En siddetrapez forhindrer også ridser på rumpen.
Selvfølgelig er revner og ridser mega irriterende, men du kan ret nemt fixe det vha. neopren lim. Rengør skaden og spred skaden så meget ud, at du kan påføre et tyndt lag neopren lim på hver flade. Lad limen på de to flader tørre i ca. 5-10 minutter, til limen ikke klæber og tryk så de to flader hårdt mod hinanden.



Tørring af våddragt
At skulle kravle i en kold og våd våddragt er langt fra behageligt. Og i alle andre sæsoner end lige sommer, kan det være en udfordring at få tørret sin dragt, så den er klar og tør til næste dags sessions. Men det er der selvfølgelig råd for. Der findes forskellige tørreapparater og du kan også selv lave en billig løsning.


Afslutning
Som du nok har erfaret nu, så er der en del ting at være opmærksom på når du køber dragt. Køber du i en anerkendt surfbutik, burde personalet kunne give dig den rette vejledning. Men køber du brugt eller ikke i en special butik, så er du overladt til dig selv. Jeg håber du kan bruge rådene i denne artikel. Og husk som altid – ovenstående står for min egen regning og du kan garanteret finde nogen der synes noget andet. Drop gerne en kommentar og jeg hører også gerne om forslag til emner du synes jeg burde tage op.
Hang loose
